Ψηφίστηκε η τροπολογία για το Ελληνικό
30/07/2019 22:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το Ελληνικό

Κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της ΝΔ, ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία καθορίζονται οι όροι δόμησης στο Μητροπολιτικό πόλο του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά.

Με την τροπολογία "Καθορισμός των όρων δόμησης για την κατάρτιση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά" διευκρινίζεται ότι σε απόσταση εκατό μέτρων από τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό δεν επιτρέπεται να ανεγείρονται κτίρια που υπερβαίνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος που προβλέπει ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως η τροπολογία δεν αποτελεί τροποποίηση της σύμβασης ούτε του νόμου αλλά κατατέθηκε ενόψει της έκδοσης Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για το Ελληνικό.

"Οι ΚΥΑ πρέπει να μην αφήνουν καμία ασάφεια η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει προσφυγή" επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης. "Στο πλαίσιο αυτό έρχεται η τροπολογία, για την ερμηνεία των διατάξεων ως προς τι ορίζεται ως υψηλό κτίριο, εννοώ τους περίφημους ουρανοξύστες. Δηλαδή μια εντελώς ειδική περίπτωση η οποία διευκρινίζεται για να μπει στην ΚΥΑ. Ακόμα ορίζεται να μην υπάρχουν άλλα ψηλά ή ψηλότερα κτίρια , ενώ στην παράγραφο δύο της τροπολογίας ξεκαθαρίζεται τι γίνεται με τα χαμηλά κτίρια".

Αναλυτικά η τροπολογία εδώ.

Αλέκος Φλαμπουράρης: Με την τροπολογία αλλάζει ο νόμος για το Ελληνικό προς διευκόλυνση των επενδυτών

«Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα αλλάζει ο νόμος 4062/2012, που διέπει την επένδυση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Όχι όμως προς επιτάχυνση της επένδυσης αλλά προς διευκόλυνση των επενδυτών», αναφέρει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Προσθέτει ότι «δεν πρόκειται για διάταξη ερμηνευτικού χαρακτήρα, όπως απλοϊκά παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση», αλλά για μια «"εξυπηρέτηση" στη χωροθέτηση των υψηλών κτιρίων». Θυμίζει ότι «το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης έχει ήδη εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και έχει ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας» και αναφέρει πως «ό,τι παρουσιάζεται ως "ερμηνευτικό" δεν είναι εξ ορισμού και ταυτόσημο υπέρ της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος και της ζωής στην πόλη».

Τέλος ο κ. Φλαμπουράρης σχολιάζει ότι «είναι μόνο η αρχή της νέας διακυβέρνησης, που δεν θα έφερνε τίποτα στη Βουλή για το Ελληνικό...».

Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ