Προθεσμία δέκα ημερών για τη δόση 2,8 δισ.
20/09/2016 11:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προθεσμία δέκα ημερών για τη δόση 2,8 δισ.

Τις εκκρεμότητες για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ σπεύδει να κλείσει η κυβέρνηση με πρώτο χρονικό σταθμό το EuroWorkingGroup της 29ης Σεπτεμβρίου. Είναι πιθανόν δε, προς τα τέλη της εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο που θα διευθετεί όσα προαπαιτούμενα απαιτούν νομοθετική παρέμβαση. Εν τω μεταξύ, χθες, με τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ξεκίνησε χθες νέος κύκλος επαφών της Ντ. Βελκουλέσκου και άλλων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με Έλληνες αξιωματούχους, ενόψει της σύνταξης της ετήσιας έκθεσης του ΔΝΤ, στη βάση του άρθρου 4.

Στην τρέχουσα συγκυρία η έκθεση φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα, με δεδομένες δύο μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν με το Ταμείο: Εάν, πώς και πότε θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ποια είναι η στάση που θα τηρήσει σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την Ευρωζώνη.

ΠολυνομοσχέδιοΣε παράλληλο χρόνο η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τις εκκρεμότητες για την υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι πιθανόν, εντός της εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα επιλύεται ο κύριος όγκος των προαπαιτούμενων που απαιτούν νομοθετική δράση, μεταξύ αυτών και τα κρίσιμα θέματα της ενέργειας, αλλά να προχωρήσει, νωρίτερα, και το θέμα της σύμβασης για το Ελληνικό.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως ο σχεδιασμός αυτός είναι εφικτός, όπως επίσης και να υπάρξει συμφωνία για το εποπτικό συμβούλιο στις αποκρατικοποιήσεις. Με βάση το καλό σενάριο, πρώτος χρονικός σταθμός προς την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θεωρείται στη φάση αυτή η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στις 29 Σεπτεμβρίου.

Εκεί υπό κανονικές συνθήκες και εάν δεν προκύψουν νέες καθυστερήσεις θα μπορούσε να υπάρξει θετική έκθεση ενόψει του κρίσιμου Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου, όπου θεωρητικά θα μπορούσε να δοθεί «πράσινο» φως για την εκταμίευση των 2,8 δισ., και να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα 2,8 δισ. είναι διαθέσιμα έως τις 31 Οκτωβρίου και από αυτά 1,8 δισ. προορίζονται για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Εάν έως τότε τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευθεί, απαιτούνται νέες εγκρίσεις.

Πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, θα έχει μεσολαβήσει, η σύνοδος του ΔΝΤ στις 7 - 9 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να έχει κλείσει τις εκκρεμότητες ώστε εκεί, στις όποιες συζητήσεις γίνουν για το χρέος και το πρόγραμμα προσαρμογής, η ελληνική πλευρά να μην είναι «εκτεθειμένη» σε κριτική.

Της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα έχει προηγηθεί η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 στις 3 Οκτωβρίου αλλά και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, όπου με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο θα αποτυπωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με δεδομένη την αρνητική στάση των εταίρων στην αναθεώρησή τους, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Για όλα τα ανοικτά θέματα η ελληνική πλευρά παραμένει σε διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί τις επόμενες μέρες να γίνουν τηλεδιασκέψεις σε ανώτερο επίπεδο, ώστε να διευθετηθούν εκκρεμότητες.

imerisia.gr