Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
20/06/2020 20:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόβλεψη ΥΠΟΙΚ για ύφεση έως 16% το δεύτερο τρίμηνο – Προσδοκίες για μικρότερο πλήγμα λόγω τουρισμού

Με σενάριο βαθιάς ύφεσης κατά 16% το 2ο τρίμηνο διαμορφώθηκε η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 8% στο σύνολο του έτους. Ωστόσο αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αναθεωρηθεί προς το καλύτερο αφού στηρίχθηκε σε εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 1ο τρίμηνο η οποία δεν επαληθεύθηκε, όπως εξήγησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 1ο τρίμηνο και - όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ - αρκετοί θεσμοί και κράτη αναθεωρούν την πρόβλεψή τους για την πορεία της ύφεσης του 2020. "Υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχει ο άγνωστος παράγοντας που λέγεται τουρισμός στην Ελλάδα" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.


Σε ανάλογη επισήμανση για καλύτερη πορεία από αυτή που αρχικά αναμενόταν, προέβη ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

Σε ερώτημα για την πορεία της οικονομίας ανέφερε πως "χάρη στην έγκαιρη εφαρμογή μέτρων περιορισμού, η Ελλάδα μπόρεσε να ανακόψει επιτυχώς την εξάπλωση του ιού, δημιουργώντας έτσι καλές βάσεις για την ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κλάδους που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Ο κλάδος της ελληνικής ναυτιλίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις διεθνώς και αναμένεται να ανακάμψει όταν επανεκκινηθεί το παγκόσμιο εμπόριο. Ελπίζουμε όλοι ότι η ευνοϊκή κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επιδημία και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη θα επιτρέψουν στον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα να έχει μια καλή θερινή περίοδο, η οποία συνήθως αποφέρει το 60% περίπου των εσόδων του έτους".

Άλλωστε ο τουρισμός και ειδικά η πορεία του το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου θεωρείται πως θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Προς το παρόν, πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως το καλό σενάριο είναι μία πτώση κατά 60% το εν λόγω διάστημα.


Η πιο πρόσφατη εκτίμηση στο "εσωτερικό" για την πορεία του ΑΕΠ προέρχεται από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Αναλύει σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ με πτώση -5,1%, -7,3%, -9,8% φέτος.

Εκτιμά πως "η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα πληγεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα λόγω:

α) της μεγάλης, σχετικά, εξάρτησής της από τουρισμό και μεταφορές,

β) της διάρθρωσής της, η οποία χαρακτηρίζεται από μικρού μεγέθους επιχειρήσεις με μικρά περιθώρια αντίδρασης σε καταστάσεις περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας και

γ) την υψηλή, σχετικά, προστιθέμενη αξία κλάδων όπως "διαχείρισης ακίνητης περιουσίας" "χονδρικό, λιανικό εμπόριο…υπηρεσίες εστίασης…", "τέχνες διασκέδαση και ψυχαγωγία" κλπ οι οποίοι πλήττονται άμεσα και ισχυρά λόγω του κανόνα των αυξημένων κοινωνικών αποστάσεων που επιβάλλουν οι προδιαγραφές προστασίας έναντι της επιμόλυνσης από τον COVID-192.

Πηγή: capital.gr