Προαπαιτούμενο η β΄ αξιολόγηση για την απόφαση συμμετοχής του ΔΝΤ
30/09/2016 19:59
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προαπαιτούμενο η β΄ αξιολόγηση για την απόφαση συμμετοχής του ΔΝΤ

Έως την προσεχή Τετάρτη θα έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ δεσμεύθηκαν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η ίδια πηγή ανέφερε ως μεγαλύτερες εκκρεμότητες το ΕΤΜΕΑΡ, όπως έγραφε και προηγουμένως το capital.gr αλλά και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενώ έκανε σαφές ότι οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα ληφθούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση η οποία ξεκινάει τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ακόμη ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητο να έχουν ρυθμιστεί οι δύο εκκρεμότητες μέχρι την Τετάρτη, καθώς μετά ακολουθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ενώ χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος για τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωσης. Εφόσον γίνουν όλα αυτά, το EuroWorking Group αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου τη Δευτέρα το πρωί, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup για να εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών την έγκριση της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ.

"Δεδομένων των διαβεβαιώσεων από την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων, είμαι αισιόδοξος ότι το EWG θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, και το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης", ανέφερε ο αξιωματούχος. Επιπλέον, σημείωσε πως στο επερχόμενο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για τις οποίες, όπως ανέφερε, "τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι πηγαίνουν καλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό".

Ερωτηθείς σχετικά με την προετοιμασία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε συνεχή επαφή σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και η συζήτηση κινείται γύρω από τις τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες που παρουσιάζει το εν λόγω ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εξέλιξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤστο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν θα τεθεί επί τάπητος στο επικείμενο Eurogroup, καθώς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ωστόσο ανέφερε, πως εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώσουν το τέλος της πρώτης αξιολόγησης την επόμενη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα την εβδομάδα μετά το Eurogroup για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

capital.gr