Που πας καημένε Γιάννη;
16/11/2017 13:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Που πας καημένε Γιάννη;

Ομιλία για την εκπαίδευση και για το μέλλον της νέας γενιάς στην Ελλάδα, έκανε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα μ’ αυτά που είπε, είναι υπέρ της δημιουργίας κέντρων αριστείας προκειμένου να περιοριστεί το κύμα φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό.

Ανέφερε ότι από το 2008 μέχρι το 2013, σχεδόν 223.000 νέοι, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, ηλικίας 25-39 ετών έφυγαν από τη χώρα, αναζητώντας εργασία με καλύτερη αμοιβή και προοπτικές. Σωρευτικά, κατά το διάστημα 2008-2013, 427.000 μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας έφυγαν από τη χώρα.

Όπως είπε ο ίδιος, υπό τις σημερινές συνθήκες, η φυγή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού (brain drain) είναι δύσκολο να ανακοπεί χωρίς μόνιμη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία και χωρίς ειδικές δράσεις. Μια σημαντική πρωτοβουλία για την επιστροφή των νέων επιστημόνων είναι η ανάπτυξη κέντρων αριστείας, που θα προσελκύσουν μια κρίσιμη μάζα επιστημόνων και ερευνητών, τόνισε.

Ακόμα, όπως εξήγησε, αν αναπτυχθούν αποτελεσματικά, τα κέντρα αυτά μπορούν να αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση στην ακαδημαϊκή επιχειρηματική κοινότητα και να αποτελέσουν πόλο έλξης. Παράλληλα, επισήμανε πως η δημιουργία των δομών κινητικότητας των ερευνητών (brain circulation) θα βοηθήσει πολλαπλά το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης.

Ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος υποστήριξε ότι σήμερα η απόκτηση τυπικών προσόντων από μόνη της δεν αρκεί. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι απαραίτητη η απόκτηση λοιπών δεξιοτήτων ανάλυσης και κριτικής επεξεργασίας των πληροφοριών. Και αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων όσων συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αυτά είπε ο Στουρνάρας για να τα ακούσει κανένας σοβαρός άνθρωπος στη χώρα αυτή. Και το ερώτημα που θέτουμε στον διοικητή είναι ένα: Που πας καημένε Γιάννη; Τι κέντρα αριστείας ζητάς από μια χώρα που κυβερνιέται από τους Καρανίκες;

Τι να κάνουν τα κέντρα αριστείας όταν στην Ελλάδα του Τσίπρα έχει ενοχοποιηθεί η αριστεία; Έχουν ισοπεδωθεί προς τα κάτω όλα, είναι ρετσινιά να είσαι καλύτερος από τους άλλους, να ξεχωρίζεις και να αμείβεσαι γι’ αυτό, ακόμη και με το να κρατάς την ελληνική σημαία;

Τι να την κάνεις τη μόρφωση σε μια χώρα που σε πετάει στα σκουπίδια ακριβώς γιατί είσαι μορφωμένος, ακριβώς γιατί μπορείς να διεκδικήσεις καλύτερες θέσεις από τους άχρηστους;

Σε μια κοινωνία που κυριαρχεί το κληρονομικό δίκαιο και επικρατεί ο ισχυρός; Αν έχεις λεφτά πας ψηλά, αν έχει πολιτικές ή άλλες άκρες ανεβαίνεις επαγγελματικά. Αν είσαι λαμόγιο έχεις εξασφαλίσει θέση στο δημόσιο κι όχι μόνο.

Όταν στο Μαξίμου είναι ο Καρανίκας, στο υπουργείο Παιδείας ήταν ο Φίλης που δεν είχε καν πτυχίο, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο Τσίπρας ο οποίος δεν διακρίνεται για τη μόρφωσή του, τότε τι δεξιότητες να αποκτήσεις και γιατί να σου χρησιμεύσουν;

Στο κάτω – κάτω προδότες δεν έχουν χαρακτηριστεί όσοι έφυγαν από την Ελλάδα; Για να αναζητήσουν μια ευκαιρία που η χώρα τους δεν τους την προσφέρει.

Που πας καημένε Στουρνάρα να βάλεις μυαλό στα αριστερά στουρνάρια; Διαλύουν την παιδεία που έχουμε σήμερα, έχουν μετατρέψει σε… μπαχαλοποιεία τα Πανεπιστήμια κι εσύ θες αριστεία; Αυτά είναι για άλλες χώρες, όχι για την Ελλάδα του Αλέξη.