«Πόρτα» Ντράγκι: Η Ελλάδα δεν μπαίνει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
26/06/2017 19:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πόρτα» Ντράγκι: Η Ελλάδα δεν μπαίνει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βάζει τέλος στις συζητήσεις για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ξεκαθαρίζει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, έως ότου υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα ελάφρυνσής του.

«Λάβαμε υπ’ όψιν μας την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, όμως τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν της 15ης Ιουνίου δεν είναι αρκετά για να αξιολογήσουμε τις ποσοτικές τους συνέπειες και την επίδρασή τους στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι. «Ως αποτέλεσμα, έως ότου υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα ελάφρυνσης, παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» προσθέτει.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμμετάσχει προς το παρόν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει ανεξάρτητα πότε και πώς θα προχωρήσει σε αγορά των ελληνικών τίτλων υπό το πρόγραμμα (PSPP) βασιζόμενη τόσο στην έκθεση βιωσιμότητας (όταν ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό) όσο και σε άλλες παραμέτρους διαχείρισης κινδύνων» αναφέρει.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το επιτόκιο που θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα εξερχόμενη στις αγορές ομολόγων, ο Μάριο Ντράγκι τονίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών, όπως π.χ. μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μονοπάτι προς την μακροπρόθεσμη μείωση του spread μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών επιτοκίων δανεισμού» καταλήγει.

Διαβάστε την επιστολή Ντράγκι ΕΔΩ

eleftherostypos.gr