ΠΟΜΙΔΑ: Δραματικές οι επιπτώσεις του ΕΝΦΙΑ στην ακίνητη περιουσία
27/01/2018 15:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΠΟΜΙΔΑ: Δραματικές οι επιπτώσεις του ΕΝΦΙΑ στην ακίνητη περιουσία

Οι δραματικές επιπτώσεις που επέφερε στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία η φορολογική εξόντωση των ιδιοκτητών ακινήτων με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και οι επαπειλούμενες ακόμη δυσμενέστερες εξελίξεις το 2018 με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και την αύξηση της φορολογίας για τη μεσαία ιδιοκτησία, παρουσιάστηκαν στο 35ο επετειακό Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στην ιστορική αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, παρουσία πλήθους ιδιοκτητών και στελεχών της ΠΟΜΙΔΑ από όλη τη χώρα, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κτηματαγοράς.

Παρόντες στο συνέδριο ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Γιάννης Κουτσούκος, εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ.Γιώργος Μπρούλιας, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ρούσκας, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Θεόδωρος Σεραφείδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών κ. Δημήτρης Καψιμάλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής κ. Βασίλης Σπανάκης, η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Υποθηκοφυλάκων κα Ιωάννα Τζινιέρη, ο επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκτιμητικής κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Νίκος Δίγκας – Χαρδαλιάς.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι τυχόν μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ θα δώσει τη χαριστική βολή όχι μόνο στη μεγάλη αλλά κυρίως στη μεσαία ιδιοκτησία και θα εκθέσει χιλιάδες φορολογούμενους σε αστικούς και ποινικούς κινδύνους. Υπογράμμισε ότι με το ισχύον φορολογικό καθεστώς και πολύ περισσότερο στην περίπτωση που αυτό γίνει ακόμη πιο επαχθές δεν μπορεί κανείς να περιμένει επενδύσεις στην κτηματαγορά. Κάτι που φαίνεται και από το ανύπαρκτο μέχρι στιγμής ενδιαφέρον συμμετοχής στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επανέλαβε το αίτημα για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το Δημόσιο για οφειλές κάτω των 50.000€, αντί του σήμερα ισχύοντος ορίου των 500€. Αναφερόμενος εξάλλου στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία δίνεται παράταση τριών μηνών για τη διόρθωση λαθών που έχουν γίνει στο Κτηματολόγιο, σε περιοχές που είχαν οριστικοποιηθεί οι κτηματογραφήσεις πριν από μια πενταετία ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε ανεπαρκέστατη τη ρύθμιση και επεσήμανε την ανάγκη να οριστεί 20ετής προθεσμία για τη διόρθωση σφαλμάτων σε βάρος των πολιτών, ίση με την προθεσμία που ισχύει για την έκτακτη χρησικτησία, διαφορετικά όπως τόνισε η ρύθμιση αυτή που είναι κατάφωρα αντισυνταγματική, οδηγεί – όπως έχει προειδοποιήσει κατ επανάληψη η ΠΟΜΙΔΑ - σε δήμευση ακινήτων μέσω του Κτηματολογίου.

Παρουσίασε εξάλλου τα σημερινά αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ που είναι:

-Ένας και δημοτικός και όχι τρείς, οι ετήσιοι φόροι στα ακίνητα, με κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και του ΤΑΠ!

-Διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς αυτούς που δεν πληρώνουν καθόλου και όχι αυτούς που πληρώνουν ήδη τα περισσότερα!

-Μείωση τιμών ζώνης και συντελεστών εμπορικότητας, μειωτικός συντελεστής 0,50 για τα κενά κτίσματα.

-Φορολογία Μισθωμάτων: Να καθιερωθεί ενδιάμεσο κλιμάκιο 25% από 12.000 – 25.000€ και να καταργηθεί το κλιμάκιο του 45%.

-Κληρονομιά-δωρεά: Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα επαύξησης της φορολογίας, εν όψει και του κινήματος "ΔΕΝ …ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ!".

-Εκχώρηση ακινήτων προς εξόφληση φόρων ακινήτων: Να αναγνωριστεί ως μονομερές δικαίωμα των φορολογουμένων η δυνατότητα εκχώρησης αστικού ακινήτου πλήρους κυριότητας της επιλογής τους, εις εξόφληση χρεών άνω των 10.000€.

-Θέσπιση σοβαρών φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση και λειτουργική ανακαίνιση των υφισταμένων κτιρίων.

-Μείωση της γραφειοκρατίας κατά την κατάρτιση μεταβιβαστικών συμβολαίων που σήμερα είναι πραγματικός Γολγοθάς.

-Κατάργηση όλων των άχρηστων πιστοποιητικών τεχνικού χαρακτήρα που επιβλήθηκαν στις μεταβιβάσεις και μισθώσεις ακινήτων.

-Παράταση των προθεσμιών διόρθωσης των πρώτων εγγραφών για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας.

-Επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων και των διεκδικήσεων του δημοσίου από τους δασικούς χάρτες.

-Αυτόματη άρση κάθε δέσμευσης ακινήτου από Κράτος ή ΟΤΑ μετά πενταετία.

Στις ομιλίες τους:

Ο κ. Καμίνης ευχαρίστησε την ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλαμβανόμενη οικονομική στήριξη στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου ενώ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες από την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

"Έχει παραγίνει με την υπερβολική φορολόγηση των ιδιοκτητών. Ο τομέας των ακινήτων δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο για φορολογικό "ξεζούμισμα" αλλά μοχλός για ανάπτυξη της οικονομίας", τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Πατούληςδήλωσε σύμφωνος με τα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ για κατάργηση των αναδρομικών χρεώσεων δημοτικών τελών σε ακίνητα που τακτοποιούνται πολεοδομικά, απαλλαγή των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από δημοτικά τέλη και παράταση της προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους.

Δέσμευση Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

Στην έναρξη του συνεδρίου παρουσιάστηκε μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών, προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο επίπεδο των πραγματικών και θέσπιση κινήτρων με φοροαπαλλαγές για τις δαπάνες αναβάθμισης και ανακαίνισης των κτιρίων.

Αναλυτικά το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ:

"Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας. Η μεγάλη Παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, ξέρει να χτίζει, όχι να γκρεμίζει. Και μιλώντας σ’ εσάς, είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε, καλύτερα από τον καθένα, πόσο δύσκολο και πόσο σημαντικό είναι να χτίσεις.

Πριν μερικά χρόνια το να αποκτήσεις δικό σου σπίτι ήταν στόχος ζωής. Και πολλές οικογένειες τα είχαν καταφέρει, καθώς η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη. Σήμερα, για πολλούς συμπολίτες μας, το να έχεις δικό σου σπίτι είναι μπελάς, καθώς η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Πρώτον, το μεγάλο ύψος του ΕΝΦΙΑ. Δεύτερον, τη μεγάλη γραφειοκρατία της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Τρίτον, την ανυπαρξία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας.

Τα προβλήματα αυτά διογκώνονται ακόμα περισσότερο σε ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, όπως το τωρινό, όπου η κρίση παρατάθηκε αναίτια, λόγω των χειρισμών και της πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης που συνειδητά και απροκάλυπτα εχθρεύεται τη μεσαία τάξη την οποία διέλυσε με την εξοντωτική υπερφορολόγησή της. Όμως, οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και είμαστε εδώ για να το πετύχουμε.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει λύσεις, που θα αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων. Έχω δεσμευτεί απέναντί σας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Αυτή η κίνηση θα φέρει το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Έχω δεσμευτεί για έκπτωση 40 με 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων. Με χορήγηση έκπτωσης φόρου, η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.

Η γραφειοκρατία στη μεταβίβαση ακινήτων θα μειωθεί. Σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν στο ένα τρίτο. Και δεσμεύομαι στην πορεία να είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά και σε τελικό στάδιο. Και παράλληλα δεσμεύομαι να υλοποιήσουμε δράσεις για την ανάπτυξη του "silver economy”, δίνοντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας. Όπως ήδη συμβαίνει στην Πορτογαλία και την Κύπρο, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία τους.

Φίλες και φίλοι, μπορούμε να μετατρέψουμε τη σημερινή κρίση της υπερφορολόγησης, της απαξίωσης και της αβεβαιότητας, σε ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις περιουσίες των Ελλήνων. Έτσι ώστε η "ιδιοκτησία” να πάψει να αντιμετωπίζεται ως ένα προνόμιο των λίγων, αλλά ως ένα αναφαίρετο δικαίωμα των πολλών. Καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας".

capital.gr