«Πόλεμος» για το ελληνικό χρέος - Ολοι εναντίον όλων
07/12/2016 13:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πόλεμος» για το ελληνικό χρέος - Ολοι εναντίον όλων

Στη μέγγενη της κόντρας ευρωζώνης ? ΔΝΤ βρίσκεται εγκλωβισμένη η πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα, που παραμένει αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο, επικίνδυνων, καθυστερήσεων και με την απειλή για νέα σκληρά μέτρα. Ο συμβιβασμός Ευρωζώνης - ΔΝΤ, που επί του παρόντος εμφανίζεται δύσκολος με δεδομένο και το σκηνικό έντασης το οποίο κυριάρχησε στο Eurogroup τη Δευτέρα, εφόσον προκύψει, θα είναι επώδυνος για την Αθήνα, αφού το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως θα δεσμευθεί μόνο σε ένα πρόγραμμα «που τα νούμερα βγαίνουν».

Καθοριστικά για τις εξελίξεις αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα καθώς αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για νέο γύρο συνομιλιών, στη σκιά αυτή τη φορά του σκηνικού έντασης που έχει προκύψει μετά το Eurogroup και με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους να προειδοποιούν πως δεν θα έπρεπει να υπάρχουν απαιτήσεις προς την Ελλάδα που δεν λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση.

Δεν είναι τυχαία η δυσαρέσκειά που εκπέμπουν κύκλοι του ΔΝΤ για την τροπή που πήρε η συζήτηση στο Eurogroup, με ανώτερο αξιωματούχο του Ταμείου να ξεκαθαρίζει πως «απέχουμε πολύ από τη συμφωνία» και να διαμηνύει πως αδίκως κατηγορείται το Ταμείο πως πιέζει για περισσότερη λιτότητα, όταν άλλοι είναι εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.

Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκονται καταρχήν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που η ευρωζώνη αρνείται να συζητήσει πριν το 2018, κυρίως όμως οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και πόσα χρόνια αυτός θα διαρκέσει, με το Ταμείο να φωτογραφίζει μέτρα κατ' ελάχιστον 4 δισ. ευρώ εφόσον πρόκειται να συμμετάσχει και οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σε υψηλούς στόχους για τα πλεονάσματα Ο Π. Τόμσεν φέρεται να διεμήνυσε πως εάν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα θέλουν να αποδεχθούν τόσο υψηλούς στόχους για πέντε ή δέκα χρόνια πρέπει να διασφαλίσουν την επίτευξη τους προκαθορίζοντας πρόσθετα μέτρα. Πρέπει να σημειωθεί πως το Ταμείο εντοπίζει τις ενδεχόμενες νέες παρεμβάσεις σε δύο πεδία: Νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και δραστικό ψαλίδι στο αφορολόγητο ίσως και στα 5.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times σε μια ένδειξη των διαφωνιών για το πως θα προχωρήσουν τα πράγματα στη συνέχεια, μια φράση διαγράφηκε από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος για την Ελλάδα, η οποία έλεγε πως η Ελλάδα και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα εξετάσουν το είδος των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που ζητά το ΔΝΤ. Υπουργοί, φέρονται να διαμαρτυρήθηκαν πως σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν ρεαλιστικό να ζητηθεί από την Αθήνα να λάβει τέτοια μέτρα με το ΔΝΤ να προειδοποιεί τους υπουργούς πως δεν μπορεί να εμπλακεί σε πιο βαθιές συζητήσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ευρωζώνης και Αθήνας για την αξιολόγηση που περιλαμβάνει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και λεπτομέρειες σχετικά με τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.

Πρακτικά το ΔΝΤ, όπως εξηγούσε και κυβερνητική πηγή λειτουργεί με τη λογική πως δεν μπορεί να κλείσει τίποτα εάν δεν κλείσουν όλα, με τους FT να σημειώνουν πως οι συνομιλίες μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ διακόπηκαν με την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την επίλυση των διαφορών σχετικά με το πρόγραμμα να είναι μικρή, παρά την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων, που κρίνονται ανεπαρκή από το ΔΝΤ. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε χθες πως δεν είναι εφικτό να υπάρξει μια συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έως το τέλος του 2016, όπως αρχικά είχε επιδιωχθεί. Η συμμετοχή του Ταμείου, δεν είναι στόχος που έχει εγκαταλειφθεί, αφού παραμένει κλειδί όσον αφορά στη διατήρηση της πολιτικής στήριξης για το ελληνικό πρόγραμμα στα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Το ΔΝΤ επιμένει πως απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους ενώ έχει ενστάσεις και για τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Όπως παραδέχθηκε ανώτερος αξιωματούχος του Ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το Ταμείο μπορεί να ?ζήσει? με το στόχο του 3,5% αλλά το ιδανικό θα ήταν αυτός να υποχωρήσει στο 1,5%, προειδοποιώντας πως όσο περισσότερα χρόνια βρίσκεται σε ισχύ ο στόχος του 3,5% τόσο λιγότερο αξιόπιστος θα γίνεται αυτός.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ εάν η ευρωζώνη και η Ελλάδα θέλουν 3,5% για 5 ? 10 χρόνια, πρέπει να δούμε με ποια μέτρα θα το πετύχουν, προειδοποιώντας πως όσο λιγότερα χρόνια διατηρηθεί το 3,5% τόσο μικρότερη ζημιά θα υποστεί η ανάπτυξη.

Η κριτική που του ασκείται είναι ότι οι προβλέψεις του είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες παραβλέποντας την πραγματική εξέλιξη των μεγεθών στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο έχει παραδεχθεί αστοχίες στην πορεία των ελληνικών προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια.

Αμετακίνητοι οι Γερμανοί

Θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει έως το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί δεν μετακινούνται. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, δεν ήμασταν τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα, παραδεχόταν χθες πηγή της Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Μεταξύ δύο... ελεφάντων;

Θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση προειδοποίησε ο Β. Σόιμπλε που δεν παρέλειψε να...αποκαλύψει μέρος του παρασκηνίου του χθεσινού Eurogroup, λέγοντας με... υπονοούμενα: «Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος». Δε δίστασε παράλληλα να ασκήσει έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως οι «Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι κάποιοι ξένοι φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα», στέλνοντας νέο μήνυμα προς την Αθήνα.

imerisia.gr