Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να πάρουμε τη δόση
28/05/2016 12:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να πάρουμε τη δόση

Με το... μαχαίρι στο λαιμό και με προθεσμία τεσσάρων ημερών πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σειρά ρυθμίσεων που θα άρουν τις εκκρεμότητες με τους δανειστές ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης. Μέχρι τις 2 Ιουνίου, την Πέμπτη δηλαδή πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά καθώς οι Θεσμοί έχουν ζητήσει αλλαγές στους νόμους που προσφάτως ψηφίστηκαν.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή, εφόσον υιοθετηθούν οι αλλαγές, οι θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την έκθεση προόδου (cοmpliance report) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στη συνέχεια θα πρέπει ορισμένα από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης (όπως το γερμανικό, το ολλανδικό κ.λπ.) και αμέσως μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να κινήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου 20 ημέρες. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι για να μην προκύψει σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, θα πρέπει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τελευταίο 10ημερο του Ιουνίου. Και κατ’ επέκταση θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί οι αλλαγές μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και ιδανικά έως την 1 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έχει ζητήσει η τρόικα, οι κυριότερες είναι:

• Η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου.Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χθες πως υπάρχει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, καθώς από τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα». Αυτό σημαίνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κληθεί το Δημόσιο να τα εξοφλήσει και η επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά της χώρας να μεταφερθεί στους πολίτες μέσω της επιβολής νέων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός δήλωσε πως οι θεσμοί είναι «θετικοί» στο να βρεθεί λύση και να μη δημιουργηθεί κίνδυνος νέων μέτρων.
• Ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν στο να υπάρξει παράταση ενός μήνα (για τις 23 Ιουνίου) για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης με τους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για να υπογραφεί το Μνημόνιο νωρίτερα. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις και εντός της επόμενης εβδομάδας.
• Αλλαγές στο νομικό καθεστώς που θα διέπει το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και για τη νομική κάλυψή του.Γενικά για το νέο Ταμείο, ο υπουργός ανέφερε πως αποτελεί μια πρόκληση η σωστή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα υπάγονται σε αυτό. Εκανε λόγο για ανάγκη εξυγίανσης ορισμένων ΔΕΚΟ, ακόμη και πώλησης κάποιων (εκτός από τις «κομβικές ΔΕΚΟ» όπως για παράδειγμα η ΕΥΔΑΠ).
• Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.Εκτός από το θέμα που έχει προκύψει με το ΕΚΑΣ, υπάρχει και σειρά άλλων διορθώσεων που ζητούν οι δανειστές. Για παράδειγμα, ζητούν διόρθωση στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται για την περίοδο 2017-2020 για τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και αλλαγή στις διατάξεις που διατηρούν σε κάποιο βαθμό το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπεται για τους αγρότες και τους περίπου 45.000 μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Για το θέμα με το ΕΚΑΣ, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε χθες πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά επανέλαβε πως αν χρειαστεί να επιστραφούν αναδρομικά από τους δικαιούχους από τους οποίους θα κοπεί το βοήθημα, αυτό το εισόδημα που θα «χάσουν», θα βρεθεί τρόπος να τους επιστραφεί.
• Αλλαγές σε φράσεις και λέξεις σε διάφορες διατάξεις των νόμων.Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και κάποιες διορθώσεις στις διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. Πάντως, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι άνευ ουσίας, ενώ ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες για τον «κόφτη» ότι η ενεργοποίησή του δεν είναι ορατή, καθώς, εξαιτίας των ήδη καλών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού εν μέσω ύφεσης και του ότι η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, μεγεθύνονται τα θετικά της μεγέθη.

imerisia.gr