Πλαφόν Βρούτση με αναδρομική ισχύ στις συντάξεις - μαμούθ
31/07/2019 10:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλαφόν Βρούτση με αναδρομική ισχύ στις συντάξεις - μαμούθ

Τη θεσμοθέτηση πλαφόν - και μάλιστα με αναδρομική ισχύ - προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά τις προκλητικού ύψους συντάξεις που επέφεραν "τρύπες" του νόμου Κατρούγκαλου, που επέτρεπε χορήγηση συντάξεων ακόμη και άνω των 20.000 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Το πλαφόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής", λόγω της αναδρομικής ισχύος του, θα σημάνει ότι, όσοι έλαβαν μεγαλύτερα ποσά, θα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά.

Ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης έχει αναθέσει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων να προδιορίσει το πλαφόν και να επεξεργαστεί τη ρύθμιση από νομοτεχνική άποψη.

Προς το παρόν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναζητούν πόσες τέτοιες συντάξεις έχουν εκδοθεί και κυρίως σε πόσους και εάν έχουν αρχίσει να καταβάλλονται.

Το πρόβλημα προέκυψε καθώς, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, που κατέβαλλαν εισφορές χωρίς πλαφόν και ασφαλίζονταν με παλαιά καθεστώτα, η προσπάθεια στον ν. Κατρούγκαλου για πιο ανταποδοτικό σύστημα - χωρίς όμως να τίθεται πλαφόν - οδήγησε πρακτικά σε έκδοση θηριώδους ύψους συντάξεων.

Πηγή:capital.gr