Πιο τολμηρά μέτρα στήριξης ζητά ο κλάδος της εστίασης
31/10/2020 22:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πιο τολμηρά μέτρα στήριξης ζητά ο κλάδος της εστίασης

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη μαζική εστίαση η απόφαση για μερικό lockdown από την ερχόμενη Τρίτη και για έναν μήνα στις επιχειρήσεις του κλάδου, που βρίσκονται στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, αλλά κυρίως για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, τα οποία χαρακτηρίζονται από παράγοντες της αγοράς ανεπαρκή και άτολμα.

"Ο κλάδος της μαζικής εστίασης χρειάζεται ουσιαστική στήριξη και όχι μέτρα ανακούφισης”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) κ. Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο Capital.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο "το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε είναι ξεπερασμένο”, αφού όπως σημείωσε "οι ανάγκες των επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το πρώτο lockdown είναι μεγαλύτερα”. Για άτολμα μέτρα που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα κάνουν λόγο και στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) με τα οποία μίλησε το Capital.gr.

Επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και στελέχη του κλάδου που μίλησαν στο Capital.gr, εκτιμούν ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις του κλάδου θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας.

Από τα νέα περιοριστικά μέτρα υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν περί τις 50.000 επιχειρήσεις, από τις 77.000 εταιρείες που σήμερα δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης πανελλαδικά (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κ.λπ.) οι οποίες απασχολούν 330.000 εργαζόμενους. Από αυτές που επηρεάζονται άμεσα, γιατί βρίσκονται στη ζώνη αυξημένου κινδύνου στην οποία θα εφαρμοσθούν τα περιοριστικά μέτρα, μόλις το 40% διαθέτει take away και delivery, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς.

Τι ζητά ο κλάδος της εστίασης από την Κυβέρνηση

Τι ζητά όμως ο κλάδος από την Κυβέρνηση; Η ΕΠΟΕΣ ζητά να θεσπισθεί υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για τους επόμενους 12 μήνες όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό προκειμένου να μετακυλήσει μέρος αυτής της μείωσης και στον καταναλωτή και να δοθεί πλήρης αναστολή καταβολής των μισθωμάτων στις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΠΟΕΣ, "αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι ένα πακέτο μακροπρόθεσμων τολμηρών μέτρων στήριξης για να μπορούν οι επιχειρήσεις του κλάδου να κάνουν στοιχειώδη επιχειρηματικό προγραμματισμό σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία”.

Η ΠΟΕΣΕ ζητά ειδικό επιδοτούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης, μείωση κατά 40% των ενοικίων έως και τον Μάρτιο και κάλυψη 100% των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για το επόμενο εξάμηνο, κάτι που όπως υποστηρίζει θα επιβαρύνει λιγότερο των κρατικών προϋπολογισμό από τις αναστολές σύμβασης εργασίας. Επίσης οι "μικροί” της μαζικής εστίασης ζητούν αναστολή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τον Μάιο του 2021, και απαλλαγή των επιχειρήσεων του κλάδου από τα δημοτικά τέλη.

"Ουσιαστική στήριξη" από την κυβέρνηση ζητούν και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες περισσότερων από 250 επιχειρήσεων. Επίσης, ζητούν για τουλάχιστον έναν χρόνο μείωση του ΦΠΑ στο 6%, περιορισμό των εισφορών στο 25%, επανένταξη στις χαμένες ρυθμίσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν από τα lock down και τα επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα.

Πηγή: capital.gr