Πιο σκληρός από την Κομισιόν ο ESM: δεδομένη η περικοπή των συντάξεων, παράθυρο για μειωμένο αφορολόγητο από το 2019
21/06/2018 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πιο σκληρός από την Κομισιόν ο ESM: δεδομένη η περικοπή των συντάξεων, παράθυρο για μειωμένο αφορολόγητο από το 2019

Μετά τη χθεσινή προεξόφληση της μείωσης του αφορολογήτου και των συντάξεων μέσα από το κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης της Κομισιόν, ο ESM στην ετήσια έκθεσή του για το 2017 πάει ένα βήμα πιο... πέρα: θεωρεί και αυτός δεδομένη την περικοπή των συντάξεων το 2018, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η μείωση του αφορολογήτου (που την θεωρεί επίσης δεδομένη) να μην γίνει το 2020 αλλά από το 2019.

Επίσης κάνει σαφές ότι δεν είναι δεδομένα τα αντίμετρα, αφού θα εφαρμοσθούν μόνο αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι (η Κομισιόν τα θεωρεί δεδομένα), ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στον "δημοσιονομικό χώρο" των 3,5 δισ. ευρώ που θεωρεί ζήτημα υπό διαπραγμάτευση η Κομισιόν.

Ο ESM κρούει καμπανάκι κινδύνου για τις τράπεζες και τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ταυτόχρονα απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πριν λήξει το πρόγραμμα αλλά και για την πιστή εφαρμογή τους στη συνέχεια, με το "βλέμμα" στις αγορές.

Αφορολόγητο - συντάξεις

Για τα μέτρα και τα αντίμετρα ο ESM αναφέρει ότι "οι αρχές θέσπισαν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να παράσχουν περαιτέρω διασφαλίσεις ότι θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά συμπληρώνουν τα υφιστάμενα πακέτα μεταρρυθμίσεων, κυρίως με την προσαρμογή των συντάξεων στους νέους κανόνες από το 2019 και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης από το 2020, εάν δεν έρθουν εμποσθοβαρώς".

Επισημαίνεται μάλιστα ότι επιπλέον των μέτρων αυτών αλλά "σε συναρτήση με την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος" θα εφαρμοσθούν τα αντίμετρα που "θα στηρίξουν την ανάπτυξη". Επισημαίνεται ότι "η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει ορισμένες παροχές το 2017, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΚΕΑ)".

Τα αγκάθια που απομένουν και οι προκλήσεις

Ο ESM αναφέρεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και στα "αγκάθια" που απομένουν. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος με μεγάλο περιθώριο για τρίτη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, "παρά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης έναντι των αγορών, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εναπομείνασες προκλήσεις προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα σημαντικά επιτεύγματά του στην περίοδο μετά το πρόγραμμα".

Ο ESM συμπληρώνει ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της. "Η συνέχιση αυτής της πορείας είναι αποφασιστική σημασίας για να αποκτήσει σταθερή πρόσβαση στις αγορές. Η έγκαιρη εφαρμογή των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα είναι σημαντική για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και την εδραίωση της εμπιστοσύνης των αγορών".

Τράπεζες και κόκκινα δάνεια

Για "απογοητευτικές επιδόσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν κοντά στο ανώτατο επίπεδό τους" κάνει λόγο ο ESM. Επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες "πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν πιο φιλόδοξους στόχους κατά τα επόμενα δύο χρόνια".

Αναφέρεται στον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 35,3% μέχρι τα τέλη του 2019. Αναφέρει όμως ότι "τα αρχικά αποτελέσματα είναι, ωστόσο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες", ενώ συνδέει τη μείωση των NPLs με τα τεστ αντοχής.

Τα σενάρια για το χρέος και ο μηχανισμός

Αναφορικά με τα σενάρια για το χρέος που τίθενται σήμερα επί τάπητος ο ESM αναφέρεται στη συμφωνία του Eurogroup να εφαρμοστεί μια δεύτερη δέσμη μέτρων για το χρέος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ESM, "εάν χρειαστεί”, για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του.

Αναφέρει ότι "θα μπορούσε να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μέτρων, την αναμόρφωση των δανείων του EFSF με επιμήκυνση της ωρίμανσης του και την περαιτέρω αναβολή τόκων και πληρωμών από 0 έως 15 χρόνια. Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι πιθανές διαφορές μεταξύ των υποθέσεων για την πορεία της ανάπτυξης και των πραγματικών αποτελεσμάτων, αναφέρεται ότι η αναπροσαρμογή των δανείων του EFSF θα επαναξιολογηθεί σύμφωνα με ένα μηχανισμό σύνδεσης με την ανάπτυξη που θα συμφωνηθεί (operational growth-adjustment mechanism)".

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε με αφορμή την έκθεση "τέσσερις, από τις πέντε, χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα βοήθειας του EFSF ή του ESM είναι ξεκάθαρα "ιστορίες επιτυχίας" (success stories). Η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτή την ομάδα, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο". Πρόσθεσε ότι "ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) αποτελεί πλέον μόνιμο παράγοντα της νομισματικής ένωσης και του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Λειτουργεί ως σύστημα έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνέβαλε στη διατήρηση του ευρώ".

capital.gr