Πηγές ΥΠΟΙΚ: Παραμένει ανοιχτό το θέμα κατώτατου και τραπεζών – Ρίσκα λόγω δικαστικών αποφάσεων
25/01/2019 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Παραμένει ανοιχτό το θέμα κατώτατου και τραπεζών – Ρίσκα λόγω δικαστικών αποφάσεων

Τα ανοιχτά θέματα, για τα οποία θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως οι διαπραγματεύσεις, περιέγραψε πηγή του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στην Αθήνα. Ανέφερε ότι παραμένουν διαφορετικές απόψεις για τα εργασιακά αλλά αυτές αφορούν όχι το ποσοστό αύξησης του κατώτατου το οποίο είναι θέμα ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε να στείλει πιο συγκεκριμένες προτάσεις σε δυο – τρία θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται ο "διάδοχος" του νόμου Κατσέλη ο οποίος τέθηκε επί τάπητος και χτες και προχτές. Η πηγή του ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για μια πολύ καλή συζήτηση αλλά και για θέματα που θέλουν περαιτέρω εργασία.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες, η πηγή του ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως δεν τέθηκε στην παρούσα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, υπονοώντας ότι το ζήτημα αναβάλλεται. Ωστόσο, χτες, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας ότι η ανάλογη ρύθμιση για χρέη προς τα ταμεία προχωρά κανονικά για να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Για το σχέδιο του ΤΧΣ για τη μείωση των NPLs, προανήγγειλε αναλυτική πρόταση η oποία θα σταλεί, όπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών ζητημάτων της Κομισιόν. Επανέλαβε ότι δεν είναι μέρος της δεύτερης αξιολόγησης.

Ειδική μνεία έκανε η ίδια πηγή αναφορικά με το ρίσκο που υπάρχει για το ενδεχόμενο δημοσιονομικής τρύπας, λόγω των δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά. Ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και εξετάστηκαν διάφορα σενάρια τα οποία έχουν σχέση με το αν το όποιο δημοσιονομικό κόστος θα είναι μόνιμο ή εφάπαξ, με το αν θα είναι μικρό ή μεγάλο.

Αρνήθηκε να προβεί σε εκτίμηση για το ύψος του πιθανού ποσού κάνοντας λόγο για μια διαδικασία η οποία θα κρατήσει πολλά χρόνια. Είπε ότι δεν ανησυχεί για το άμεσο μέλλον, δηλαδή για τους επόμενους τρεις μήνες ή ένα χρόνο. Πρόσθεσε ότι οι θεσμοίδέχονται ότι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εξωγενών και ενδογενών παραγόντων αναφορικά με το ποιος έχει τη δημοσιονομική ευθύνη.

Ωστόσο επισήμανε ότι αν χρειαστεί με βάση την έκθεση που έχει ήδη εκπονήσει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα φανεί αν θα χρειαστούν ισοδύναμα μέτρα. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι ανάμεσα στα σενάρια υπάρχει η εκτίμηση η οποία έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας περί αναδρομικών αξίας 4, 5 δισ. ευρώ

Για τη διαπραγμάτευση, η πηγή του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η συζήτηση κύλησε σε λίγο διαφορετικό πλαίσιο από την εντός μνημονίου εποχή και πήγε πολύ καλά. Δεν υπήρχαν αντιπαραθέσεις, είπε, αλλά διαφορετικές απόψεις σε κάποια θέματα.

Οι θεσμοί σύμφωνα με την πηγή του ΥΠΟΙΚ δεν εξέφρασαν ενστάσεις αναφορικά με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου. Επίσης ο ίδιος παράγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη καταβολή της δόσης που συνδέεται με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Πηγή:capital.gr