Πενιχρά εισπρακτικά αποτελέσματα από τις "λίστες"
30/06/2017 13:39
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πενιχρά εισπρακτικά αποτελέσματα από τις "λίστες"

Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου.


Περιορισμένα έως και απογοητευτικά είναι τα εισπρακτικά αποτελέσματα των ελέγχων του φορολογικού μηχανισμού στις λεγόμενες "λίστες" (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων κα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στο κοινοβούλιο η αρμόδια για τα φορολογικά έσοδα υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, από τα 2.000 και πλέον ονόματα που περιλαμβάνονταιστη λίστα Λαγκάρντ,επαρκή δεδομένα στοιχεία για να εκδοθεί εντολή ελέγχου υπάρχουν έως σήμερα μόλις για 531 υποθέσεις. Μάλιστα, από αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 219.

Από τους ελέγχους έχουν βεβαιωθεί συνολικά 264 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετων φόρων και προστίμων από τα οποία έχουν εισπραχθεί μόνο 43,4 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον έλεγχο τηςλίστας Μπόργιανς, καθώς από τις διασταυρώσεις προέκυψαν ευρήματα και ξεκίνησε ο έλεγχος σε 242, υποθέσεις από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί μόνο 14 και το δημόσιο έχει εισπράξει μόλις 137.000 ευρώ.

Τέλος από τη λίστα των εμβασμάτων έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε 231 υποθέσεις. Προς το παρόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 415 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 44 εκατ.

capital.gr