Παράταση μέχρι 15 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
27/06/2016 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παράταση μέχρι 15 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση μέχρι 15 Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Ο φόβος να τιναχθεί στον αέρα το Taxis έφερε την αναγκαστική παράταση παρά το γεγονός ότι από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι φέτος δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15/7/2016. Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων.

Απόφαση που έμοιαζε μονόδρομος, αφού το σύστημα θα έπρεπε να δεχθεί μέχρι την Πέμπτη περίπου 1.700.000 δηλώσεις (425.000 ανά ημέρα.)

Σε αυτό το νούμερο θα έπρεπε να προστεθούν και άλλες 160.000 δηλώσεις νομικών προσώπων, αφού μέχρι την Κυριακή είχαν υποβληθεί μόλις 80.000 δηλώσεις από τις 240.000 που είναι περίπου το σύνολο των δηλώσεων που αναμένει η Γ.Γ.Δ.Ε..

Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας η υποβολή εμπροθέσμως του συνόλου των δηλώσεων ήταν κάτι μάλλον αδύνατον.

Ετσι, ο κλάδος των λογιστών - φοροτεχνικών ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών παράταση καθώς είναι αδύνατον να βγει αυτός ο όγκος δουλειάς μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια.

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία.

Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές- φοροτεχνικοί καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

imerisia.gr