Παραμένει η κόντρα ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό ζήτημα
12/05/2017 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραμένει η κόντρα ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό ζήτημα

Το ελληνικό ζήτημα απασχολεί την Σύνοδο των G7 και φαίνεται πως οι διαφορετικές απόψεις συνεχίζουν να υπάρχουν καθιστώντας αμφίβολη την εξεύρεση λύσης πριν το Eurogroup της 22ης Μαΐου.

Στο περιθώριο των επαφών για τη συνεδρίαση του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ διαβεβαίωσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται για το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια. «Οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θεωρείται απολύτως αναγκαία», είπε χαρακτηριστικά.

Από την δικηή του πλευρά ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για πολιτική λύση: «Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του eurogroup του Μαΐου 2016» τόνισε κααι πρόσθεσε: «Είχα συζητήσεις για την Ελλάδα ήδη το βράδυ, οι οποίες όμως ήταν ανεπίσημες όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις».

Την εύλογη αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου εξέφρασε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Από τότε που η αποστολή (των θεσμών) έφυγε από την Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, μετά την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και λόγω του κλίματος στις συνομιλίες, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε εύλογα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, και μάλιστα μια ικανοποιητική συμφωνία, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», δήλωσε ο Μοσκοβισί στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg από το Μπάρι της Ιταλίας, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της Ομάδας των 7 (G7).

«Εργαζόμαστε επ΄ αυτού. Η Κομισιόν είναι θετική. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές τώρα εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και γίνεται η απαραίτητη προσαρμογή», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Το κλίμα είναι αρκετά θετικό. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί, αλλά ναι, υπάρχει πρόοδος».

Ερωτηθείς για το εάν είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία έως τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 22 Μαΐου, ο Μοσκοβισί δήλωσε: «Αυτός είναι ο προφανής και ξεκάθαρος στόχος. Όχι μόνο για την Κομισιόν, αλλά για όλους».

eleftherostypos.gr