Παραδοχή Σόιμπλε: «Κάναμε λάθη στο προσφυγικό»
30/01/2017 11:28
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραδοχή Σόιμπλε: «Κάναμε λάθη στο προσφυγικό»

Η δημόσια παραδοχή Σόιμπλε σε γερμανική εφημερίδα γίνεται σε προεκλογική περίοδο και αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Δεν επρόκειτο για συνέντευξη υπό την κλασσική έννοια του όρου, αλλά για συνάντηση με τρεις αναγνώστες της εφημερίδας Die Welt, η οποία με αφορμή παλαιότερης επιστολή ενός εξ αυτών πήρε την απόφαση να φέρει κοντά αυτούς που πρέπει να είναι κοντά, τους πολιτικούς με τους πολίτες. Ήταν μια ειλικρινής και ανοιχτή συνάντηση που απέφερε και εκπλήξεις.

«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας»

Σε αυτή τη συνάντηση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε λάθη στην ανοιχτή προσφυγική πολιτική της κυβέρνησής του. Και αποκάλυψε ότι το Βερολίνο προσπάθησε εκ των υστέρων να διορθώσει πολλά από τα λάθη που του ξέφυγαν το 2015. «Αλλά εμείς οι πολιτικοί είμαστε άνθρωποι και ακόμη και εμείς κάνουμε λάθη», τόνισε χαρακτηριστικά, «τουλάχιστον μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας». Ο Σόιμπλε παρέπεμψε στα σχετικά υψηλά στάνταρτ κοινωνικών παροχών που έχει η Γερμανία και που την κάνει αγαπητή στους πρόσφυγες λέγοντας ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να εναρμονιστούν με αυτά των άλλων χωρών της ΕΕ για να διευκολύνθεί η δίκαιη ανακατανομή σε άλλες χώρες της ΕΕ, «θέμα ταμπού στη Γερμανία μέχρι τώρα». Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2015 900.000 μπήκαν στη Γερμανία από τον βαλκανικό δρόμο χωρίς διατυπώσεις ή απωθήσεις σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Μόνο έπειτα από την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία περιορίστηκε η αθρόα προσφυγική ροή.

Στην ίδια συζήτηση ο Σόιμπλε αναφέρθηκε και στο ύφος διακυβέρνησης Τραμπ εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του. «Στην Αμερική γινόμαστε θεατές κάποιου που ενεργεί σαν θα θέλει να κάνει τα πάντα γρήγορα, δεν πρόκειται να φέρει κάτι καλό», προφήτεψε.
Σουλτς κατά Τραμπ

Τις απόψεις του για το προσφυγικό κατέθεσε και ο επίσημα υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Στην πρώτη προγραμματική ομιλία του που διήρκησε μια ώρα, ο Μάρτιν Σουλτς παρέπεμψε στην ευθύνη και αλληλεγγύη της Ευρώπης για τη δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων και την αναγκαιότητα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ζητώντας μια προσφυγική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο. «Πρόσφυγες πολέμου έχουν δικαίωμα στην προστασία, οι αιτίες που οδηγούν στην προσφυγιά στην Αφρική και την Εγγύς Ανατολή πρέπει να καταπολεμηθούν». Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD τάχθηκε κατά των γενικεύσεων απέναντι στους πρόσφυγες. «Θα αποτελούσε ήδη μια νίκη για το Ισλαμικό Κράτος".

Ο Σουλτς επέκρινε με δριμύτητα τον Ντόναλντ Τραμπ. Τον κατηγόρησε ότι επιτίθεται στις μειονότητες με «ξεδιάντροπο και επικίνδυνο τρόπο». Χαρακτήρισε δε ως σπάσιμο ενός ταμπού την απαγόρευση εισόδου προσφύγων και ανθρώπων από μουσουλμανικές χώρες.

imerisia.gr