Παπαευαγγέλου: Όλες οι συναλλαγές έγιναν με POS από δύο τράπεζες και είναι νόμιμες
02/11/2018 13:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παπαευαγγέλου: Όλες οι συναλλαγές έγιναν με POS από δύο τράπεζες και είναι νόμιμες

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Destiny Επενδυτική και τέως αντιπρόεδρος της Jumbo ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου τόνισε σήμερα ότι οι πωλήσεις ακινήτων στους Κινέζους, με ελληνικά POS ήταν καθ’ όλα νόμιμες.

Συγκεκριμένα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η εταιρία ζήτησε και πήρε με νόμιμες διαδικασίες από δύο τραπεζικά ιδρύματα POS για την Eλλάδα και την Κίνα με σκοπό την πώληση ακινήτων. Οι πληρωμές έγιναν με χρήση ονομαστικών χρεωστικών καρτών των πελατών που εκδόθηκαν από τις τράπεζές τους».

Ο κ. Παπαευαγγέλου με τις σημερινές του δηλώσεις διαψεύδει κάθε πληροφορία που είχε να κάνει με την εμπλοκή της Τράπεζας Πειραιώς στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Επίσης σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας οι τράπεζες άνοιξαν roaming και από το 2015-18 είχε τζίρο 40 εκατ. ευρώ για 152 ακίνητα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2017 ο τζίρος ήταν 7,4 εκατ. ευρώ. Πρώτη σταμάτησε το roαmιng η Εurobank για την Κίνα και εδώ και 1,5 μήνα η εταιρία έχει κοπεί και από την Εθνική με συνέπειες οι συναλλαγές να γίνονται μέσω εμβασμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τον κ. Παπαευαγγέλου:

Μια σειρά από αναληθή δημοσιεύματα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η σύγχυση των προϋποθέσεων χορήγησης GOLDEN VISA, η νομιμότητα των πωλήσεων και της διαφάνειας της όλης συναλλαγής και η πρωτοφανής παρανόηση που έχει δημιουργηθεί με οδήγησαν να επισημάνω τα κάτωθι :

Συμμετέχω εδώ και 50 έτη δυναμικά στο ελληνικό επιχειρείν, ενώ διαθέτω και συνδικαλιστική παρουσία μέσα από διάφορους φορείς όπου είναι γνωστή η ακέραια πορεία μου. Σηματωρός των ενεργειών μου πάντα η αναζήτηση νέων ευκαιριών και ποτέ στη ζωή μου δεν έδωσα λαβή για αρνητικά σχόλια αναφορικά με τις επενδυτικές επιλογές μου.

Στο πλαίσιο αυτό διείδα επιχειρηματική ευκαιρία στον κλάδο του Real Estate, αφενός γιατί οι τιμές ήταν ελκυστικές ενώ υπήρχαν κατά τη γνώμη μου κενά στην αγορά και αφετέρου διότι εκτιμούσα και εκτιμώ ότι το τουριστικό Real Estate στην ομορφότερη χώρα στον κόσμο μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθεί.

H εταιρία

Η εταιρία μας DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ έχει συσταθεί νόμιμα στην Ελλάδα και λειτουργεί σύννομα. Σκοπός της είναι η ανέγερση κτιρίων, ανακαίνιση ακινήτων, αγοραπωλησία ακινήτων μεταξύ άλλων όπως φαίνεται από το καταστατικό μας.

Η εταιρία μας ζήτησε και πήρε με νόμιμες διαδικασίες από 2 ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα POS τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κίνα, με σκοπό την πώληση ακινήτων.

Οι πληρωμές μέσω των POS έγιναν με χρήση ονομαστικών χρεωστικών καρτών των αγοραστών που είχαν εκδοθεί από τις τράπεζές τους.

Όλες οι συναλλαγές μέσω των καρτών εγκρίθηκαν ως νόμιμες από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και τα τραπεζικά ιδρύματα και εκτελέστηκαν. Τα ποσά από τα POS που ήταν συνδεδεμένα πιστώθηκαν στον εταιρικό μας ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό που ήταν συνδεδεμένα τα POS.

Η διαδικασία της αγοραπωλησίας των ακινήτων γίνεται με καθόλα νόμιμο τρόπο και με συναλλαγές διατραπεζικές από την αρχή έως και το τέλος. Το τίμημα κατά τη διαδικασία του συμβολαίου δίνεται με δίγραμμες τραπεζικές επιταγές ή με τραπεζικά εμβάσματα από το λογαριασμό του αγοραστή .

Με λίγα λόγια όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι διατραπεζικές και διαφανείς.Η εταιρεία μας, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης δεν έχει καμία εμπλοκή για την έκδοση της βίζας από τους αγοραστές.

Εφόσον οι συναλλαγές μέσω POS εγκρίθηκαν από τα θεσμικά συστήματα του κατόχου κάρτας καθώς και από του κατόχου συσκευών, η πράξη είναι νόμιμη (πχ στην αρχή που επιβλήθηκαν capital controls δε μπορούσε ο Έλληνας κάτοχος κάρτας (χρεωστικής ή πιστωτικής να αγοράσει διαδικτυακά από κατάστημα εξωτερικού πχ Amazon).

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή αφορά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της GOLDEN VISA από τους ενδιαφερόμενους και επουδενί δεν καθιστά το συμβόλαιο της πώλησης άκυρο ή μη νόμιμο και αδιαφανείς την όλη συναλλαγή.

Επίσης να ληφθεί υπόψη και να εκτιμηθεί ότι πλέον στην χώρα μας, επιβάλλεται με νόμο για λόγους διαφάνειας η χρήση των POS ακόμα και στους πιο μικρούς επαγγελματίες.

Ο νόμος

Σχετικά με το νόμο 4251/2014 και τη διευκρινιστική εγκύκλιο αυτού της από 24.7.2018 αφορά την τελική φάση της αγοραπωλησίας κατά την οποία η πώληση γίνεται με δίγραμμη τραπεζική επιταγή. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση visas ώστε να είναι έγκυρη

Διευκρινίζουμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος πράξεων της Destiny έχει πραγματοποιηθεί πριν από της 24.7.2018 ημερομηνία απόφασης της περιφέρειας. Σκοπός του νομοθέτη είναι η διαφάνεια. Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να παίρνουν POS ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια.

Να υπογραμμίσω εδώ ότι η παραίτηση μου από το Δ.Σ. της Jumbo έγινε για λόγους ηθικής τάξεως. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι η εταιρία Jumbo δεν έχει καμία σχέση με τη δραστηριότητα της δικής μου εταιρίας DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ.

Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Καταλήγοντας θα μου επιτρέπατε να καταθέσω και την άποψη μου εδώ δεδομένου ότι για να ξεπλυθεί βρώμικο χρήμα πρέπει πρώτα να υπάρχει βρώμικο χρήμα, να έχει προηγηθεί άλλο έγκλημα . Βρώμικο είναι το χρήμα που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα όπως απάτη, ληστεία, εμπόριο ναρκωτικών. Στην περίπτωση μας η DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ εισπράττει καθαρά χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος για νόμιμες εργασίες.

Καμπανάκι για τις χρυσές βίζες – Βusiness με ακίνητα ύψους 1.5 δισ. ευρώ

«Βόμβα» στα… θεμέλια της «Χρυσής Βίζας» απειλούν να βάλουν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών γύρω από τις δραστηριότητες του τέως αντιπροέδρου της Jumbo, κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, στην κινεζική αγορά και τη χρήση POS για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Παράγοντες τους εγχώριου real estate, που έδωσαν το παρών στο 19ο συνέδριο Prodexpo, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στο επίμαχο πρόγραμμα, το οποίο, μάλιστα, φέρεται να έχει τροφοδοτήσει την αγορά με περίπου 1,5 δισ. ευρώ «ζεστό χρήμα», παραδεχόμενοι, ωστόσο, ότι εδώ και καιρό η αγορά βοά για τα κόλπα που μετέρχονται οι επενδυτές εξ Ανατολής, με τη βοήθεια, βεβαίως, εγχώριων παραμεσιτών.

«Αλχημείες»

«Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες Κινέζος μεσίτης, με ευρύ δίκτυο συνεργατών στη χώρα του, με προσέγγισε, προκειμένου να τον βοηθήσω με την αγορά ακινήτων στην Αθήνα. Η πρότασή του ήταν να συστήσουμε από κοινού μία Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ) και αφού πουλήσουμε μαζικά ακίνητα σε συμπατριώτες του και δη με “καπέλο”, να την κλείσουμε», αποκαλύπτει στον Ελεύθερο Τύπο υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρίας με αντικείμενο την εκτίμηση και διαχείριση ακίνητης περιουσίας, για να προσθέσει: «Το γεγονός ότι από εμένα εισέπραξε αρνητική απάντηση δεν σημαίνει πως το ίδιο συνέβη και με τον επόμενο. Στον χώρο υπάρχουν πολλοί… καλοθελητές, γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη της θεσμοθέτησης του επαγγέλματος».

Υπενθυμίζεται ότι την αισχροκέρδεια συγκεκριμένων κύκλων, τόσο από την Κίνα όσο και από την Ελλάδα, που αγόραζαν σε εξευτελιστικές, αλλά πουλούσαν σε υψηλές τιμές, εις βάρος τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών, κατήγγειλε προχθές και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών, κ. Γιάννης Ρεβύθης.

«Μεγάλη μερίδα μεσιτών έχει πάψει εδώ και καιρό να συνεργάζεται με Κινέζους, αφού οι προμήθειες που ζητούν, με αντάλλαγμα “εξασφαλισμένη πελατεία”, ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και το 80% της αξίας του προ πώληση ακινήτου», παραδέχεται από την πλευρά του έτερος εκπρόσωπος της εγχώριας κτηματαγοράς.

Πηγή: eleftherostypos.gr