Π. Μοσκοβισί: Οι όροι για να μην ζήσετε ποτέ ξανά την ίδια τραγωδία
20/05/2018 12:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Π. Μοσκοβισί: Οι όροι για να μην ζήσετε ποτέ ξανά την ίδια τραγωδία

Τα δύσκολα βήματα, τις προϋποθέσεις, για να φτάσει η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος και τους κανόνες που θα υπάρχουν "στη ζωή μετά το πρόγραμμα" περιγράφει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, στο τελευταίο αυτό μίλι του τρίτου μνημονίου θα πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα, όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς στην Αθήνα, και να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, την αναπτυξιακή στρατηγική και το πλαίσιο της επόμενης ημέρας που θα διασφαλίζει στους δανειστές ότι "οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και οι στόχοι θα επιτευχθούν".

Ο κ. Μοσκοβισί αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο "εποπτεία". Όμως είναι αρκούντως περιγραφικός υπογραμμίζοντας:

"Το post programme framework δεν πρέπει να μοιάζει ή να δημιουργεί την αίσθηση ενός τέταρτου μνημονίου, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες δεν θα ζήσουν την ίδια τραγωδία ποτέ ξανά".

Ο επίτροπος που έχει ζήσει από το 2010 την ελληνική κρίση, στέλνει μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα λέγοντας:

"Οι διεθνείς συγκυρίες υπαγορεύουν στην Ελλάδα την ανάγκη να επαγρυπνά και ταυτόχρονα να διατηρεί την εμπιστοσύνη γι’ αυτά που έχει πετύχει. Η Ευρώπη βοήθησε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, αλλά η κατάσταση στη χώρα παραμένει δύσκολη σε ότι αφορά τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες της για να ανακάμψει πλήρως. Είναι, ως εκ τούτου, σημαντικό να βρούμε τον καλύτερο τρόπο ώστε να αποκαταστήσουμε ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμόζονται στην Ελλάδα μετά το πέρας του προγράμματος".

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί τάσσεται υπέρ τις συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έστω και τη τελευταία στιγμή, καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, αλλά ξεκαθαρίζει ότι τις τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα τις πάρουν τα μέλη τις ευρωζώνης. "Πλησιάζει η ημέρα για αποφάσεις που δεν είναι εύκολες", αναφέρει, καθώς όλοι οι παίκτες υπόκεινται σε "πολιτικούς περιορισμούς", δηλώνει χαρακτηριστικά.

capital.gr