Oxford Economics: Ύφεση 8,3% στην Ελλάδα φέτος, ανάκαμψη άνω του 7% το 2021 – Κίνδυνος από την αύξηση των κρουσμάτων
20/10/2020 12:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Oxford Economics: Ύφεση 8,3% στην Ελλάδα φέτος, ανάκαμψη άνω του 7% το 2021 – Κίνδυνος από την αύξηση των κρουσμάτων

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα οδηγήσει σε απότομη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020, σημειώνει η Oxford Economics σε νέα έκθεσή της. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 14,1% στο β’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση) και παρόλο που η δραστηριότητα θα ανακάμψει σταδιακά στο β’ εξάμηνο, εκτιμά πως η ύφεση θα φτάσει το 8,3% (από 8,1% που έβλεπε τον προηγούμενο μήνα) πριν η οικονομία ανακάμψει πάνω από το 7% το 2021. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί λόγω της υποτονικής ανάκαμψης στον τουρισμό και της πρόσφατης αύξησης των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Το β’ τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την ελληνική οικονομία, καθώς τα μέτρα περιορισμού έπληξαν σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες και επιδείνωσαν το εμπορικό ισοζύγιο. Παραδόξως, οι πάγιες επενδύσεις έδειξαν κάποια ανθεκτικότητα, ενώ η κρατική κατανάλωση αυξήθηκε για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας. Η Oxford Economics αναμένει συνεπώς ότι το ΑΕΠ θα ανακάμψει στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο στο δ’ τρίμηνο η ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο αργή.

Ο τουρισμός ανέκαμψε οριακά τον Ιούλιο, ωστόσο μετά από μια πολύ αδύναμη καλοκαιρινή περίοδο, οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον κλάδο και θα οδηγήσουν σε μόνιμες απώλειες.

Το δημοσιονομικό πακέτο της κυβέρνησης και η συμπερίληψη ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης στο PEPP της ΕΚΤ συνέβαλαν πάντως στη μείωση του αρχικού αντίκτυπου της πανδημίας, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης τα Ε.Ε θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει στη συνέχεια, όπως τονίζει η E.E. μέσω ενός συνδυασμού επιχορηγήσεων και δανείων από την ΕΕ.

Η οικονομία κατέγραψε ένα τεράστιο χτύπημα στο εξάμηνο του 2020 και παρόλο που η Oxford Economic αναμένει μερική ανάκαμψη στο υπόλοιπο του έτους καθώς έχουν αρθεί τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο δεν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα πριν από τα τέλη του 2021.

Πράγματι, όπως τονίζει, ο ρυθμός ανάκαμψης επιβραδύνεται ήδη. Τόσο τα "σκληρά" δεδομένα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όσο και τα δεδομένα των δεικτών κλίματος για τον Σεπτέμβριο έδειξαν μια ασθενέστερη προοπτική για την ανάκαμψη. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9% μηνιαίως τον Αύγουστο (μετά από αύξηση 4,0% τον Ιούλιο) και οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 0,9%. Επιπλέον, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, ενώ πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας δείχνουν ότι η ανεργία αυξάνεται, φτάνοντας το 16,7% το β’ τρίμηνο (από 16,2% το πρώτο τρίμηνο). Και στον τουριστικό κλάδο, τα έσοδα παρέμειναν πολύ αδύναμα και τον Ιούλιο, υποχωρώντας κατά περίπου 84% ετησίως.

Τι θα φέρει την ύφεση του 8,3%

Παρά την αργή ανάκαμψη της δραστηριότητας στο β΄ εξάμηνο, το μέγεθος της διαταραχής που υπέστη στο α’ εξάμηνο σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,3% το 2020, με τους ακόλουθους παράγοντες να "οδηγούν" την πρόβλεψη αυτή της Oxford Economics:

• Οι δαπάνες των νοικοκυριών θα ανακάμψουν εν μέρει μόνο στο β΄εξάμηνο: η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού και τα σχετικά μέτρα περιορισμού οδήγησαν σε κατάρρευση των καταναλωτικών δαπανών στο α’ εξάμηνο. Δεδομένων των ασθενέστερων εισοδημάτων και της απότομης αύξησης της ανεργίας, οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθούν κατά 6,5% φέτος, ειδικά καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι. Αλλά με την οικονομία να ανακάμπτει αργά, αναμένεται ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα αυξηθούν κατά μόλις 5,3% το 2021.

• Οι επενδύσεις υπό αυξανόμενη πίεση: μετά από μεγάλη πτώση το 2018, οι επενδύσεις αυξήθηκαν 4,5% το 2019. Όμως, η απότομη επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και η αυξημένη αβεβαιότητα που συνδέεται με την πανδημία, οδήγησαν τις εταιρείες να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν έργα φέτος. Με τις επενδύσεις να έχουν μειωθεί 8,4% και 2,0% στο α’ και το β’ τρίμηνο αντίστοιχα, η O.E προβλέπει πτώση 7,6% φέτος πριν από αύξηση λίγο πάνω από 12% το 2021.

• Η αγορά εργασίας θα επιδεινωθεί: μετά από κάποια βελτίωση τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό ανεργίας άρχισε να αυξάνεται, φτάνοντας το 16,7% τον Ιούνιο. Οι προοπτικές θα επιδεινωθούν περαιτέρω καθώς αναμένεται να αρθούν τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν λόγω της πανδημίας.

• Οι εξαγωγές θα δεχτούν σοβαρό πλήγμα: η πανδημία οδήγησε σε πτώση το εμπόριο το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, ο τουριστικός τομέας (ο οποίος αντιστοιχεί άμεσα στο 7,5% του ΑΕΠ και 19,2% έμμεσα) χτυπήθηκε έντονα καθώς οι τουρίστες ακύρωσαν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και τα ξενοδοχεία ήταν κυρίως κλειστά. Επιπλέον, η ασθενέστερη ζήτηση από βασικούς εμπορικούς εταίρους οδήγησε σε μείωση των εξαγωγών αγαθών. Η Ο.Ε αναμένει ότι οι συνολικές εξαγωγές θα μειωθούν 17,9% φέτος, προτού ανακάμψουν κατά 14,5% το 2021. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν ειδικά καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν παραμείνει κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου.

Η δημοσιονομική στήριξη θα μειώσει το "χτύπημα"

Η δημοσιονομική ευελιξία που παρέχεται στην ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ έχει παράσχει κάποιο δημοσιονομικό χώρο και το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που χρηματοδοτούνται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ θα περιορίσουν κάπως το πλήγμα από την κρίση, όπως σημειώνει.

Μαζί με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το συνολικό κόστος των μέτρων θα φθάσει τα 24 δισ. ευρώ (14% του ΑΕΠ).

Η κρίση αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος (το οποίο προβλέπεται περίπου στο 7% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 177% του ΑΕΠ σε περίπου 190% το 2020, καταλήγει η Oxford Economics.

Πηγή: capital.gr