ΟΟΣΑ: Πολύ υψηλός ο φόρος επιχειρήσεων στην Ελλάδα  - "βλέπει" επιβράδυνση της ανάπτυξης
16/01/2019 11:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΟΟΣΑ: Πολύ υψηλός ο φόρος επιχειρήσεων στην Ελλάδα - "βλέπει" επιβράδυνση της ανάπτυξης

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προβλέπουν οι δείκτες που επεξεργάζεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, οι δείκτες υποχώρησαν, μάλιστα, κάτω από τις 100 μονάδες. Το Νοέμβριο, στον οποίο αναφέρονται οι τελευταίες μετρήσεις, ο δείκτης - που "φωτογραφίζει" τι αναμένεται να συμβεί σε περίπου 9 μήνες μπροστά - διαμορφώνεται στις 99,2 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,13 σε σχέση με τον Οκτώβριο και 1,76 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2017.

Η επιδείνωση αυτών των προοπτικών συνδέεται συνολικά με την επιδείνωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.

Σε ο, τι αφορά την φορολογία των επιχειρήσεων, ο ΟΟΣΑ εξέδωσε έκθεση για την εξέλιξη των φορολογικών συντελεστών σε εκατοντάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ 2000 και 2018 σε 76 χώρες έγιναν μειώσεις συντελεστών. Σημειώνεται ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, καθώς το 2000 ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων ήταν 40% και έχει μειωθεί στο 29%. Ωστόσο, τα τελευταία 3 χρόνια, έγινε αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, ενώ έχει ψηφιστεί μείωση κατά μία μονάδα στο 28% από την φετινή χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερος του μέσου όρου του ΟΟΣΑ που διαμορφώνεται στο 21,4%.

Πηγή:capital.gr