Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
09/03/2021 14:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΟΟΣΑ: Γρήγορη και ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εάν η ΕΕ επιταχύνει τους εμβολιασμούς

Γρήγορη και ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για φέτος αναμένει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιταχύνει τους εμβολιασμούς.

«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν μετά την οικονομική κρίση το 2009. Η προϋπόθεση όμως για την γρήγορη και ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιταχύνουν σημαντικά τον εμβολιασμό. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα. Βλέπουμε φαρμακευτικές εταιρείες να χορηγούν άδειες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στους ανταγωνιστές τους. Και η Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να γίνει καλύτερη στη διανομή εμβολίων. Τα εμβόλια θα μπορούσαν να φτάνουν στα κέντρα εμβολιασμού γρηγορότερα», είπε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

«Θα ήταν επίσης σκόπιμο να λειτουργούν τα κέντρα εμβολιασμού επτά ημέρες την εβδομάδα. Το μήνυμά μου είναι ότι η Ευρώπη έχει μεν κάνει εξαιρετική δουλειά με το να υποστηρίξει με χρήματα την οικονομία, αλλά δεν κάνει αρκετά για τους εμβολιασμούς. Πάντως, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, οι κυβερνήσεις αντέδρασαν γρήγορα με μεγάλα πακέτα τόνωσης της οικονομίας και έτσι (αποδεικνύεται πως) ενστερνίστηκαν τα διδάγματα από τα λάθη του 2009», πρόσθεσε η Μπουν.

«Οι οικονομικές δομές έχουν διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό. Μόλις λοιπόν ανοίξει ξανά η οικονομία, οι επιχειρήσεις μπορούν αμέσως να παράγουν και να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν από τον κορονοϊό. Το ότι έχει λειτουργήσει η δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας μπορεί επίσης να φανεί και από το γεγονός ότι, παρά την μεγάλη πτώση της οικονομικής παραγωγής, τα εισοδήματα μειώθηκαν συγκριτικά μόνον ελαφρώς», κατέληξε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

Πηγή : Handelsblatt, ΑΠΕ - ΜΠΕ