Ολοταχώς προς τέταρτο μνημόνιο
07/04/2017 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ολοταχώς προς τέταρτο μνημόνιο

Ξεχάστε αυτή την αξιολόγηση. Τι θα γίνει σήμερα στη Μάλτα, πότε θα κλείσει το παζάρι και με ποια επώδυνα μέτρα, αν θα πάρουμε τη δόση το συντομότερο ή θα πάμε λίγο αργότερα. Ξεχάστε ακόμη και το αν μπορεί να πατήσει το κουμπί ο Αλέξης και να πάμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα. Όλα αυτά και πολλά περισσότερα σενάρια είναι μέρος ενός γενικότερου όχι σχεδίου αλλά κατάληξης όλων αυτών που βλέπουμε.

Είναι η προετοιμασία ενός τέταρτου μνημονίου που θα συνεχίσει και μετά το 2018 να έχει την Ελλάδα υπό αιχμαλωσία. Ας πούμε την αλήθεια. Όσα μέτρα κι αν πάρουμε σήμερα, αν κόψουμε συντάξεις και βάλουμε φόρους, τα νούμερα έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνουν. Είναι απλό. Η ζημιά που έχει γίνει από την πολύμηνη διαπραγμάτευση, θα οδηγήσει κατ’ αρχάς σε μεγάλη υποχώρηση της ανάπτυξης από τον αρχικό στόχο. Το 2,7% είναι όνειρο απατηλό και θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να πιαστεί ένα ποσοστό γύρω στο 1,5%. Το υπόλοιπο 1,2%, δηλαδή 2 δις ευρώ τινάζεται στον αέρα. Θα πρέπει να αλλάξουν όλα τα νούμερα του προϋπολογισμού που βασίστηκαν στον στόχο του 2,7% ο οποίος ήταν μεν υψηλός αλλά μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν είχαμε όλο αυτό το ανόητο παζάρι του Τσίπρα.

Όσο λοιπόν εμείς παίζαμε τις κουμπάρες, τόσο η ζημιά μεγάλωνε και είναι σίγουρο ότι ούτε το QE θα πάρουμε σύντομα (ίσως και ποτέ), ούτε στις αγορές για φθηνό χρήμα θα βγούμε, ούτε πλεονάσματα 3,5% θα πιάσουμε. Ούτε βεβαίως μπορούμε να περιμένουμε εντυπωσιακές επιδόσεις αν υπάρξουν μέτρα για μεσοπρόθεσμη λύση στο χρέος.

Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και το σκηνικό παραίτησης, απαισιοδοξίας, μαυρίλας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και την αγορά. Η κατανάλωση πέφτει, οι προσλήψεις με μισθό 200 και 300 ευρώ είναι καθεστώς, οι επενδύσεις δεν έρχονται ποτέ και τα λεφτά στο στρώμα έχουν σωθεί μια και καλή.

Και μην ξεχνάμε ότι Γερμανοί και ΔΝΤ είναι σίγουροι ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους το 2018 και μετά, επομένως θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα.

Αφού, λοιπόν, τα νούμερα δεν βγαίνουν και τα «νούμερα» της κυβέρνησης δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τι τους γίνεται, μοιραία καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλα τα σημερινά που ζούμε είναι η προετοιμασία ενός τέταρτου μνημονίου μετά το καλοκαίρι του 2018. Θα χρειαστούμε λεφτά, θα μας τα δώσουν οι ξένοι και θα μας ξαναβάλουν το μαχαίρι στο λαιμό. Το είπε και ο Σκουρλέτης, ασχέτως μετά αν το διέψευσε. Είπε ο υπουργός: «Ακούγεται, αυτές τις ώρες που μιλάμε, από κάποιες φωνές, ότι ενδεχομένως να χρειαζόμαστε άλλο ένα νέο μνημόνιο… Μα αυτό δε λέγαμε; Αυτό δε λέγαμε το ‘10 το `11, ότι η αποτυχία αυτής της πολιτικής είναι ότι γεννάει την ανάγκη για μια νέα συνταγή ακριβώς ιδία με την προηγούμενη; Για ένα νέο μνημόνιο για μια ανακύκλωση της λιτότητας. Νομίζω ότι βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή τη στιγμή… Δε το γνωρίζαμε όταν αναλαμβάναμε την κυβέρνηση; Βεβαίως το γνωρίζαμε» επισήμανε ο Σκουρλέτης.

Είπε ακριβώς την αλήθεια, μένει να δούμε ποιος, όμως, θα υπογράψει αυτό το τέταρτο μνημόνιο. Θα μείνει ο Τσίπρας και ο Καμμένος; Κομματάκι δύσκολο, η καυτή πατάτα θα πάει στον Κυριάκο και ο λογαριασμός στον ελληνικό λαό.