Όλη η τελική συμφωνία με τους θεσμούς για μέτρα, χρέος και δόσεις
23/06/2017 17:39
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλη η τελική συμφωνία με τους θεσμούς για μέτρα, χρέος και δόσεις

Τα τελικά κείμενα των επικαιροποιημένων μνημονίων, μαζί με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Περιλαμβάνουν όλες τις δεσμεύσεις της Ελλάδος για τους επόμενους 14 μήνες, τους όρους με τους οποίους θα γίνει η μεγάλη αξιολόγηση του 2018, αλλά και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις παρεμβάσεις στο χρέος, καθώς και για την κατανομή των επόμενων πακέτων δόσεων από τον ESM.

Τα κείμενα εγκρίθηκαν και ανακοινώθηκαν επισήμως σήμερα από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κοινοποιούνται στα κοινοβούλια κρατών – μελών (σ.σ. το γερμανικό συνεδριάζει την προσεχή Τετάρτη) και μετά θα πρέπει να επιστρέψουν στον ESM για να εγκρίνει το πρώτο πακέτο της υποδόσης των 7,7 δισ. ευρώ (από την οποία 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν με ειδικούς όρους σε ιδιώτες).

Τα κείμενα καταγράφουν αναλυτικά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για τη λήψη μέτρων 6,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2018-2022, τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο και στο 2% του ΑΕΠ περίπου στη συνέχεια, αλλά και τα δεκάδες προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει έως τις επόμενες αξιολογήσεις.

Ορίζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση του Αυγούστου του 2018, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία θα κριθεί αν είναι επαρκής η υλοποίηση του μνημονίου, αλλά και οι περικοπές των συντάξεων το 2019 ή αν θα πρέπει να έρθουν πιο μπροστά (και όχι το 2020) οι περικοπές στο αφορολόγητο. Με τον ίδιο τρόπο θα καθοριστεί εάν θα πρέπει να εφαρμοστούν και σε ποιο βαθμό τα αντίμετρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Στα κείμενα των μνημονίων περιγράφονται αναλυτικά όλες οι δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες με επόμενο ορόσημο την αξιολόγηση του φθινοπώρου στην οποία κεντρικά ζητήματα είναι το εργασιακό, τα προνοιακά επιδόματα, το δημόσιο. η επάρκεια των μέτρων του 2018, αλλά και η εφαρμογή μίας σειράς από μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί: στις τράπεζες, στις αγορές, στα κλειστά επαγγέλματα και όχι μόνο.

Ορίζεται επίσης το πακέτο των δόσεων που θα συνοδεύει κάθε αξιολόγηση, το οποίο όπως έγραψε νωρίτερα το Capital.gr, αποτελείται από δόσεις των 5 δισ. ευρώ (η τελευταία δόση Ιουλίου 2018 είναι αξίας 3,4 δισ. ευρώ) εκ των οποίων ένα πολύ μικρό μέρος θα καταλήξει στην αγορά (για πληρωμές οφειλών προς ιδιώτες) μόνο εφόσον το κράτος συνεισφέρει από τα δημόσια ταμεία με ισόποση δαπάνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) καθώς και το Eπικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου (SMoU). Tα ψιλά γράμματα της συμφωνίας ορίζονται σε ξεχωριστό κείμενο, στο τεχνικό μνημόνιο (TMU), ενώ τα πιο σημαντικά ζητήματα τα οποία εγκρίθηκαν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στις 15 Ιουνίου καταγράφονται σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου, προσχέδιο της οποίας είχε δημοσιεύσει προ ημερών το capital.gr.

capital.gr