Όλα όσα αλλάζουν στο ΕΚΑΣ – Το κόβουν από 290.000 δικαιούχους
02/06/2016 12:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα όσα αλλάζουν στο ΕΚΑΣ – Το κόβουν από 290.000 δικαιούχους

Για επίτευξη πλήρους συμφωνίας με τους Θεσμούς μιλούσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζοντας ότι πλέον έχουν κλείσει και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Ηδη άρχισε η κατάθεση των σχετικών τροπολογιών στη Βουλή, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί της Πέμπτης, όποτε και αναμένεται αν ψηφιστούν με διαδικασία εξπρές όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προγραμματιστεί για αύριο η συνεδρίαση του Euro Working Group προκειμένου να πιστοποιηθεί η συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης έως την Τετάτρη 15 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση εξασφάλισε το δικαίωμα να μην ζητήσει αναδρομικά από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και να διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς για τους επαγγελματίες με δραστηριότητα σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, ωστόσο υποχρεώνεται σύμφωνα με πληροφορίες στην απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Κατατέθηκαν στην βουλή οι πρώτες 4 τροπολογίες.

Αρ. Τροπολογίας: 465/27 1.6.2016

Νομοτεχνικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις στις διατάξεις του ν.4387/2016

Κατεβάστε από εδώ

Αρ. Τροπολογίας: 466/28 1.6.2016
Τροποποίηση διατάξεων του ν.4389/2016 σχετικά με θέματα δημοπράτησης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας

Κατεβάστε από εδώ

Αρ. Τροπολογίας: 467/29 1.6.2016

Ρύθμιση θεμάτων α. ΕΝΦΙΑ, β. Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής, γ. Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, και δ. μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια

Κατεβάστε από εδώ

Αρ. Τροπολογίας: 468/30 1.6.2016

Ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), τις Εταιρείες Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΑΑΔΠ) και τις σχετικές συμβάσεις

Κατεβάστε από εδώ

Η εφαρμογή των χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, μεταφέρεται από 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αυτό τον τρόπο προκύπτει δαπάνη της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, ως αποδοχές για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%.

Περικοπές κατά 60% της σύνταξης προβλέπονται και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται.

Συγκεκριμένα στη Βουλή έφτασαν τέσσερις τροπολογίες που αφορούν:

το ΕΚΑΣ,
τα ειδικά μισθολόγια,
το ταμείο αποκρατικοποιήσεων
τα «κόκκινα» δάνεια.

Τι αλλάζει στο ΕΚΑΣ -Ποιοι είναι οι χαμένοι

Σύμφωνα με την τροπολογία η εξοικονόμηση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ έως ότου καταργηθεί το επίδομα στο τέλος του 2019 θα διαμορφωθεί ως εξής:

– για το 2016 έως και το 2017 ανέρχεται σε 570 εκατ. ευρώ., από το 2016 έως και το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ και από το 2016 έως και το 2019 (όταν οριστικά καταργείται) σε 853 εκατ. Ευρώ.

Είναι εμφανές ότι το 2017 θα γίνει η μεγάλη σφαγή των δικαιούχων του επιδόματος (περίπου 200.000 θα χάσουν το επίδομα) καθώς έχει προβλεφθεί εξοικονόμηση 401 εκατ. ευρώ.

Με τα νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια αποκλείονται από το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 664-766 ευρώ/μήνα.

Για παράδειγμα συνταξιούχος που υπερβαίνει το εισοδηματικό πλαφόν και ελάμβανε ΕΚΑΣ 115 ευρώ από τον Ιούνιο θα χάσει ετησίως 1380 ευρώ . Δηλαδή δύο συντάξεις των 668 ευρώ .

Η τροπολογία αλλάζει επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων απομειώνοντας την βάση υπολογισμού από το 75% των συντάξιμων αποδοχών στο 60%. Για τον υπολογισμό του νέου «ψαλιδισμένου» έως και 15% εφάπαξ λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την τελευταία 5ετία έως τις 31.12.2013.

Χαμένοι θα βγουν και όσοι συνταξιούχοι του δημοσίου εισέπρατταν οικογενειακά επιδόματα καθώς η τροπολογία αναφέρει ότι δε θα εφαρμοστούν οι διατάξεις για τις οικογενειακές παροχές στο Δημόσιο, σε όσους λάβουν σύνταξη με βάση το νέο ασφαλιστικό.

Περικοπές κατά 60% της σύνταξης προβλέπονται και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται .

Επίσης καταργούνται ειδικοί πόροι Ταμείων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.

Αποσαφηνίζεται ότι το πρώτο 15νθήμερο κάθε έτους θα καθορίζεται από τον πρόεδρο του ενιαίου επικουρικού ο μηχανισμός εξισορρόπησης του επικουρικού Ταμείου (τα ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων από εισφορές) ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι αν τα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά οι επικουρικές κινδυνεύουν με περαιτέρω μειώσεις .

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος ΔΣ του ΜΤΠΥ θα αποφασίζει για την αναπροσαρμογή του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης του μερίσματος.

eleftherostypos.gr