Οικονομία Ευρωζώνης: Όλες οι προβλέψεις για το 2021
23/01/2021 09:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οικονομία Ευρωζώνης: Όλες οι προβλέψεις για το 2021

Σειρά αναθεωρήσεων στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, έχει πυροδοτήσει το τρίτο κύμα της πανδημίας και το άγνωστο ακόμη "κεφάλαιο" του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού το οποίο εξαπλώνεται αυτό τον καιρό στη Βόρεια Ευρώπη.

Η πρώτη αναθεώρηση προς το χειρότερο για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης ήρθε από σώμα των ανεξάρτητων ειδικών εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ. Λίγες μέρες μετά την αρχή του 2021, αναθεώρησαν προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ετήσια ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,9% του ΑΕΠ από το 5,3% που προέβλεπαν στο τέλος του 2020 στο 4,4% του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση έλαβε υπ' όψιν τις επιπτώσεις από τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα αναστείλουν την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ. κ. Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας του ευρώ, χαρακτήρισε "εύλογες" τις προβλέψεις που είχε κάνει η Τράπεζα για το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βασικό της σενάριο, η ΕΚΤ είναι πιο απαισιόδοξη από τους ανεξάρτητους αναλυτές, προβλέποντας για φέτος ανάπτυξη 3,9% του ΑΕΠ. Τόνισε, παρ' όλα αυτά, ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων επηρέασε σημαντικά τη δραστηριότητα του 'Δ τριμήνου του 2020 και πρόκειται να επηρεάσει και την δραστηριότητα του Ά τριμήνου του 2021, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών καθώς η δραστηριότητα στη βιομηχανία δείχνει να "αντέχει".

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φήμες ότι Γερμανία και Γαλλία θα προχωρήσουν και αυτές σε αντίστοιχες αναθεωρήσεις κατ' αρχήν το πρώτο τρίμηνο του 2021, λόγω της έντασης της πανδημίας και της επέκτασης των lock down.

Σε νέα αναθεώρηση των προβλέψεών της αναμένεται να προχωρήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να δώσει στα μέσα του επόμενου μήνα τις χειμερινές της προβλέψεις για το σύνολο της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο ανάπτυξη 4,2% για την Ευρωζώνη και 4,1% για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας όμως από τότε και τον βαθμό υψηλής αβεβαιότητας των προβλέψεών της λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Η Ελλάδα

Απέναντι στην έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην παρούσα φάση σε τροχιά αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, αφού η αυξημένη κινητικότητα τις ημέρες των εορτών δεν είχε τα αρνητικά αποτελέσματα που ανέμεναν πολλοί.

Το υπουργείο Οικονομικών, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ύφεση ήταν μικρότερη από το 10,5% του ΑΕΠ το 2020 όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός, διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2021 στο 4,8% του ΑΕΠ. Τούτο έχοντας κατά νου τους δύσκολους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, αλλά και τα πολλά ερωτηματικά για την ανάκαμψη του τουρισμού που δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την πορεία των χωρών προορισμού του ελληνικού τουρισμού.

Την ίδια ώρα, παρά τις μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των διεθνών οργανισμών που αξιολογούν την ελληνική οικονομία, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη μέσα στο 2021. Οι προβλέψεις - πλην μιας - προβλέπουν για φέτος ανάκαμψη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η ΕΕ στις φθινοπωρινές της προβλέψεις έβλεπε για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ προέβλεπε τον Νοέμβριο για την Ελλάδα ανάπτυξη 5,7% του ΑΕΠ. Μόνη εξαίρεση ο πάντα απαισιόδοξος ΟΟΣΑ, ο οποίος στις δικές του προβλέψεις τον Δεκέμβριο εκτιμούσε ότι για φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι οριακά θετικός στο 0,6% του ΑΕΠ, μεταφέροντας όμως το σύνολο της ανάκαμψης για το 2022, έτος στο οποίο έβλεπε την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 6,6% του ΑΕΠ.

Σημαντικό είναι ότι και οι οίκοι αξιολόγηση (Fitch, Moody’s, S&P, DBRS) που είναι "δείκτες" που υπολογίζουν οι αγορές, συμπλέουν με τις θεσμικές αξιολογήσεις περιμένοντας ισχυρή ανάπτυξη για την διετία 2021-2022.

Πηγή: capital.gr