Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
26/05/2020 17:48
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 2009

Το ΑΕΠ στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης - Συμμαχία 37 χωρών) μειώθηκε κατά 1,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020, εξαιτίας του αντίκτυπου που είχαν στην οικονομία τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ μετά τη συρρίκνωση κατά 2,3% στις αρχές του 2009, η οποία καταγράφηκε στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μεταξύ των επτά μεγαλύτερων κρατών - μελών (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ παρατηρήθηκε σε Γαλλία και Ιταλία, που ήταν και οι χώρες που εφάρμοσαν από τα αυστηρότερα μέτρα lockdown λόγω κορονοϊού το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το γαλλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,8% το 'α τρίμηνο του 2020, ενώ το ΑΕΠ της Ιταλίας μειώθηκε κατά 4,7%. Το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ τους μειώθηκε κατά 0,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Παράλληλα, το ΑΕΠ στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά περίπου 2%, ενώ το ΑΕΠ για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε πτώση 3,3%. Στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,2% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από τη δεκαετία του 1930, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προβλέψει μια παγκόσμια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος.

Πηγή:capital.gr