Οι «μαύρες» προβλέψεις της Κομισιόν «γκρεμίζουν» το κυβερνητικό αφήγημα
12/02/2021 11:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «μαύρες» προβλέψεις της Κομισιόν «γκρεμίζουν» το κυβερνητικό αφήγημα

Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, ξεκινά τη διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

Το δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει πλέον και η Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι διανύουμε μόλις τον 2ο μήνα του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της εκτιμά πως το 2020 έκλεισε με ύφεση 10%, που μεταφράζεται σε χαμένο ΑΕΠ κατά 17 με 18 δισ. ευρώ, ενώ φέτος η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη απ’ αυτήν που υπολογίζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% του ΑΕΠ για φέτος, όταν ο Προϋπολογισμός -στο βασικό σενάριο- τοποθετεί την ανάπτυξη στο 4,8%.

Η μικρότερη ανάπτυξη, της τάξεως του 1,3%, αναμένεται να «κοστίσει» στη χώρα μας περί τα 2,2 δισ. ευρώ, με την Κομισιόν να πλησιάζει το δυσμενές σενάριο που προβλέπεται στον ελληνικό Προϋπολογισμό και κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,3% το 2021. Υπενθυμίζεται ότι στις φθινοπωρινές προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου η Ε.Ε. προέβλεπε ύφεση 9% του ΑΕΠ για το 2020, ανάπτυξη 5% φέτος και 3,5% το 2022. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως αποδέχεται τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που «πατούν» πάνω στο δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Δεν θα φτάσουν τα χρήματα

Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχεται πως αναμένει για φέτος βαθύτερο έλλειμμα της οικονομίας, πέραν των 6,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό. Αν σε αυτό το ποσό προστεθεί και το έλλειμμα-μαμούθ των 18 δισ. του 2020, ο λογαριασμός ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά τη διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, δίνοντας άλλα 3 δισεκατομμύρια, τη στιγμή που ο Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει πως δεν θα φτάσουν τα χρήματα για να καλυφθεί όλο το φάσμα της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία.

Πηγή: newsbreak.gr