Ο Τόμσεν επιμένει σε περικοπή συντάξεων
18/10/2019 18:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τόμσεν επιμένει σε περικοπή συντάξεων

Την πάγια θέση του Ταμείου για διεύρυνση φορολογικής βάσης και για μείωση συντάξεων, επανέλαβε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Τμήματος, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλές.

Σχολίασε ότι "ναι μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης" αλλά συνέδεσε αυτό τον στόχο με την ανάγκη να προχωρήσει σε "φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις".

Μίλησε επίσης για καθυστερήσεις κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος και χαρακτήρισε θετικά τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, ειδικά σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι ανάλογη "προτροπή" περιείχε η τοποθέτηση του ΔΝΤ, κατά τη "Δήλωση Συμπερασμάτων της Αποστολής του ΔΝΤ", που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσής του για τη χώρα (βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του).

Απεύθυνε κάλεσμα στην κυβέρνηση και στους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση του στόχου για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2020 και απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για μία "εξαιρετικά υποσχόμενη αρχή".

Ωστόσο, και τότε το "αντάλλαγμα" στο δημοσιονομικό πεδίο ήταν η πάγια θέση του ΔΝΤ για την αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Επισήμαινε ότι "θα πρέπει να επανασταθμιστεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης". Αναφερόταν σε "διεύρυνση της φορολογικής βάσης" αλλά και σε ελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου μέσα από την μείωση των συντάξεων "Οι συνταξιοδοτικές παροχές των τωρινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού (και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί)" επισήμαινε.

Πηγή: capital.gr