Ο «ιός» Πολάκη επισπεύδει τις προεκλογικές παροχές της Κυβέρνησης
25/04/2019 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «ιός» Πολάκη επισπεύδει τις προεκλογικές παροχές της Κυβέρνησης

Μετά το Πάσχα κι άμα τη επιστροφή του από το Πεκίνο, είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα συζητήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το νέο πακέτο παροχών της Κυβέρνησης- με αιχμή τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο "ιός" Πολάκη που έχει χτυπήσει την Κυβέρνηση έχοντας φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, οδήγησε χθες τον Πρωθυπουργό, σε επιχείρηση άρον-άρον αλλαγής της ατζέντας.

Μέσα στον κακό χαμό των αντιδράσεων για τον Παύλο Πολάκη, ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε χθες το πρωί σύσκεψη με τους Ευ. Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου βγήκαν τα excel για τις νέες προεκλογικές παροχές που ετοιμάζεται να βγάλει η Κυβέρνηση από το συρτάρι, δεδομένης της υπεραπόδοσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0.9 %.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ανακινήσει λίγο πριν από τις γιορτές του Πάσχα και τη φυγή των Βουλευτών στις περιφέρειές τους, τις νέες παροχές της Κυβέρνησης προς τους φορολογουμένους, έχει καταφανώς διττό στόχο:

Να αλλάξει η τοξική για την Κυβέρνηση και το κόμμα ατζέντα Πολάκη και να τροφοδοτήσει τους βουλευτές του με "όπλα" για τους Πολίτες (και) των Περιφερειών.

Από το Μαξίμου, τηρούν σιγήν ιχθύος για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νέο προεκλογικό "μπουκέτο" παροχών, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις μετά την ολιγοήμερη πασχαλινή "ραστώνη".

Η συμμετοχή ωστόσο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στη χθεσινή σύσκεψη Τσίπρα- Τσακαλώτου, καταδεικνύει ότι οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και το "σκαρίφημα" των υπό ανακοίνωση μέτρων, είναι έτοιμο.

Είναι πρόδηλο ωστόσο πως τα υπό συζήτηση μέτρα στοχεύουν στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να "φλερτάρει" με τη μεσαία τάξη, εν όψει της ευρωκάλπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου είναι:

Μέτρα

- Ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία σε έως 120 δόσεις με εφορία με εισοδηματικά κριτήρια ( με μίνιμουμ αριθμό δόσεων τις 18)

- Μείωση φορολογικών συντελεστών οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή)

- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%,

- Νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ ( με απώτατο όριο το 20%)

- Επαναφορά έκπτωσης για την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ( 1,5- 2%)

Σενάριο 13ης σύνταξης

Παραλλήλως συζητάται και έκτακτη ( όχι μόνιμου χαρακτήρα) παροχή ενός είδους 13ης σύνταξης, για την οποία έγινε πολύς λόγος το προηγούμενο διάστημα.

Πρόκειται για μέτρο που αποτελεί ακόμη άσκηση επί χάρτου και διαερευνάται εάν και με ποιον τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί.

Πηγή:capital.gr