Ο εισαγγελέας "σημαδεύει" και πάλι την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη Folli Follie
06/01/2021 09:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο εισαγγελέας "σημαδεύει" και πάλι την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη Folli Follie

Η αρχή της νομιμότητας, όπως περιγράφεται στο Σύνταγμα, δεν καθιστά "είδηση” την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για τους πρωην υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτση και τον βουλευτή Στ. Αραχωβίτη. Ούτε βέβαια για τη διερεύνηση απο την τακτική Δικαιοσύνη των καταγγελιών για τον πρωην βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα. Αυτη ήταν η φυσική ροή των πραγμάτων μετά τα νεα δεδομένα που προσέθεσε ενδιάμεση έκθεση της PwC που καταγράφει– τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων– την αγωνία της τότε ηγεσίας της εταιρείας να "μπλοκάρει” τον έλεγχο για την Folli Follie τον Μάιο του 2018.

Το ερώτημα που καλειται να απαντήσει εδώ η Δικαιοσύνη με βάση τα email του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας προς τον ισχυρό άνδρα αυτής περι ισχυρών συμμάχων (εννοώντας στο Μαξίμου) είναι αν οι –τυχόν– προσπάθειές τους βρήκαν απόκριση. Σε επίπεδο πολιτικό, θεσμικό - εποπτικό (Κεφαλαιαγορά).

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η είδηση είναι πως η Εισαγγελία αποφάσισε να βάλει εκ νέου στο κάδρο των ερευνών την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς, στο σχήμα που εκείνη είχε το 2018. Τότε που όλοι θυμόμαστε την αγωνία με την οποία ρωτούσαν κάθε μέρα επενδυτές αν θα παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πότε.

Ενώ ήδη είχε παρέμβει ο τότε οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης η Επιτροπή χρειάστηκε 21 ημέρες (ως τις 25 Μαΐου) μέχρι να διατάξει την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας. Όταν τελικά αποφάσισε να παρέμβει, η μετοχή είχε χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του τίτλου. Εν ολίγοις όπως έλεγαν τότε παράγοντες της αγοράς η καθυστέρηση αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής δημιούργησε τον χώρο για να χαθούν λεφτά από πολλούς και να κερδηθούν από λίγους.

Η απόφαση της αναστολής, βασίστηκε στην αδυναμία παροχής οικονομικών στοιχείων από την πλευρά της εταιρείας, στην οποία τελικά καταλογίζεται πρόστιμο 4 εκατ. (στην ίδια και σε εννέα φυσικά πρόσωπα της διοίκησης) στις 2 Αυγούστου. Δηλαδή, μετά από 94 ημέρες...

Καταγεγραμμένη (σε δημοσιεύματα) για τους μυημένους είναι και η οργή για τις καθυστερήσεις της Επιτροπής, ακόμα και για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς εκ μέρους της για τους εμπλεκόμενους.

Mea coulpa

Η είδηση έχει μεγαλύτερη αξία επειδή ήρθε 1 μήνα μετά απο μια άλλη ειδηση που ειχε περάσει στα ψιλά. Τότε, στις αρχες Δεκεμβρίου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, έθεσε στο αρχείο (με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελίας εφετών) τη δικογραφία που αφορούσε τυχόν ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς για καθυστερηση στον έλεγχο της Folli Follie μετά απο καταγγελίες επενδυτών.

Ο κ. Παππάς κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί ελλείψει στοιχείων σε βάρος των μηνυομένων. Κατά της απόφασης του κ. Παππά προσέφυγαν στην Εισαγγελία Εφετών οι μηνυτές αιτούμενοι να μην τεθεί στο αρχείο η υπόθεση, ωστόσο ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών συντάχθηκε με το σκεπτικό του κ. Παππά και επικύρωσε τη διάταξη αρχειοθέτησης.

Η έκθεση

Η έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα για τα πεπραγμένα της περιόδου ήρθε να προσθέσει προφανώς νέα δεδομένα και να οδηγήσει την Εισαγγελία να προχωρήσει στην άρση της αρχειοθέτησης και την έναρξη νέας έρευνας. Κίνηση επιβεβλημένη όπως αποδείχτηκε και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή: capital.gr