Ντρούντι (ΕΚΤ): Τα τέσσερα οφέλη της προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα
14/05/2018 15:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντρούντι (ΕΚΤ): Τα τέσσερα οφέλη της προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα

Ένα προληπτικό πρόγραμμα "με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους" θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Με τον τρόπο αυτό, σε συνέντευξη στη "Ναυτεμπορική" λίγες ώρες πριν από την έλευση των θεσμών στην Αθήνα, ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, τεκμηριώνει τη θέση της ΕΚΤ για μια προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο. Ωστόσο, η απόφαση "εναπόκειται πλήρως" στην ελληνική κυβέρνηση.

Η ΕΚΤ επιλέγει να μην τοποθετηθεί σε αυτήν τη φάση για το ενδεχόμενο εφαρμογής του αφορολόγητου το 2019 αντί το 2020, όπως και για το σενάριο χρονικής παράτασης του προγράμματος. Ιδιαίτερα προσεκτική εμφανίζεται απέναντι στη συζήτηση που συντηρεί το ΔΝΤ αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Ως προς την πορεία της 4ης αξιολόγησης, ο κ. Ντρούντι μιλά για την ανάγκη επιτάχυνσης της προσπάθειας με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο. Σχολιάζοντας την εισήγηση της κυβέρνησης για το λεγόμενο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, διατυπώνει διπλή ένσταση: σε πρωτοβουλίες "ανταγωνιστικές προς τον τραπεζικό τομέα" και σε ενέργειες "που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου".

Αναφορικά με τα πρόσφατα stress tests, τονίζει ότι "δεν τέθηκε θέμα αποτυχίας ή επιτυχίας", υπογραμμίζοντας επί της ουσίας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεν παρουσιάσει αξιόλογη βελτίωση, αλλά πρέπει να εξυγιάνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

capital.gr