Ντομπρόσβσκις: Eπιλογή της κυβέρνησης η επιβολή φόρων
14/05/2016 20:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντομπρόσβσκις: Eπιλογή της κυβέρνησης η επιβολή φόρων

Με μια δήλωση – βόμβα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσβσκις, ξεγυμνώνει την κυβέρνηση της Αριστεράς που το παίζει προστάτης των φτωχών και των αδικημένων. Συγκεκριμένα ο Ντομπρόσβσκις ανέφερε ότι: «Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες».

Ο κ.Ντομπρόσβσκις σημειώνει πως η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. «Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση», όπως τονίζει.

Ο ίδιος σημειώνει πως τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ωστόσο επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποσυνδέουν τη συμφωνία για το χρέος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Διευκρινίζει πάντως πως για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απαιτεί έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους.

Δηλαδή λέει τρία πράγματα που αδειάζουν την κυβέρνηση:

1.Ότι ο Τσίπρας επέλεξε να επιβάλει φόρους στους πολίτες αντί να κόψει δαπάνες από το Δημόσιο. Ο κρατισμός σε όλο του το μεγαλείο. Διαλύει πολίτες και επιχειρήσεις αντί να κλείσει καμιά ΕΡΤ ή να διώξει ορισμένους κηφήνες που προσλαμβάνει με ταχύτατους ρυθμούς.

2.Ότι αξιολόγηση και χρέος δεν συνδέονται, οπότε θα αργήσει να έρθει πολύ η λύση, παρ’ ότι η κυβέρνηση πουλάει αυτό το σενάριο και περιμένει να κερδίσει τον κόσμο.

3.Ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι βαρύτερη τώρα γιατί πληρώνουμε το καταστροφική πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ο κόσμος, η Ελλάδα πληρώνει το έγκλημα που έγινε.

Το έχουμε ξαναγράψει. Αν είχαν λίγο φιλότιμο θα είχαν σηκωθεί να φύγουν.