Ντομπρόβσκις: Nα είναι εμπροσθοβαρείς οι παρεμβάσεις στο χρέος -η Ελλάδα να μείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων
14/06/2018 12:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντομπρόβσκις: Nα είναι εμπροσθοβαρείς οι παρεμβάσεις στο χρέος -η Ελλάδα να μείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων

Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος μιας Οδύσσειας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι παρεμβάσεις στο χρέος θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος (σ.σ. οι αποφάσεις να ληφθούν τώρα και να μην παραπεμφθούν στο μέλλον ή να μη συνδεθούν με ρήτρες).

Συγκεκριμένα, ο Ντομπρόβσκις παρέθεσε τρία κρίσιμα στοιχεία. Πρώτον, την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Δεύτερον, τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Τα εμπροσθοβαρή μέτρα θα είναι σημαντικά για τη διασφάλιση της σταδιακής αγοράς της Ελλάδας στις αγορές. Τρίτον, τη συμφωνία για το μεταμνημονιακό πλαίσιο. Όπως είπε, για να διασφαλιστεί η διαρκής ανάπτυξη, η Ελλάδα χρειάζεται να παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων. Αυτό περιλαμβάνει την προσήλωση στην συμφωνηθείσα δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Δεδομένου του επιπέδου του χρέους, το περιθώριο ελιγμών είναι περιορισμένο, εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.

Για την πορεία της ΕΕ, ανέφερε η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη θα προχωρούν μαζί, ενώ χαρακτήρισε ζήτημα υψηλής σπουδαιότητας και αναγκαιότητας η εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Στην Ευρωζώνη, αυτό που συμβαίνει σε μία χώρα μπορεί να επηρεάσει μια άλλη. Για αυτό και η πρόταση για το επόμενο Ευρωπαϊκό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ενισχύει τη σχέση του προϋπολογισμού της ΕΕ με τις εθνικές πολιτικές, σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι έχει προταθεί ένα νέο Πρόγραμμα Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων και η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Σταθεροποιητική Λειτουργία.

capital.gr