Ντάισελμπλουμ: Αύριο η απόφαση για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ - Αρχές της άλλης εβδομάδας η εκταμίευση
16/06/2016 19:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντάισελμπλουμ: Αύριο η απόφαση για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ - Αρχές της άλλης εβδομάδας η εκταμίευση

To επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ελλάδα ενέκριναν ομόφωνα οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ- ESM), στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας συνεδρίασής τους σήμερα στο Λουξεμβούργο, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι αύριο το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ θα λάβει και τυπικά πλέον την απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο τμήμα της δεύτερης δόσης των δανείων του προγράμματος, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ. «Με αυτό το ποσό, ο ESM είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, καθώς τα συνολικά δάνεια που έχει συνάψει η χώρα με τον EFSF και τον ΕSM ξεπερνούν τα 160 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ. Πρσοέθεσε, μάλιστα, ότι αν εκταμιευθεί ολόκληρο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ΕSM θα κατέχει περίπου τα 2/3 του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης του ESM συμβάλλουν σημαντικά στο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Εξάλλου, ερωτηθείς ποια είναι «τα τέσσερα πολύ μικρά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», όπως είπε κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση των διοικητών του ESM, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως αφορούν κυρίως τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τα θέματα αυτά δεν πρόκειται να εμποδίσουν την αυριανή απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για 4 μικρά θέματα που τα έχουμε αφήσει και θα τα λύσουμε αργότερα», ανέφερε.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το καθεστώς των μελών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας ότι αφορά εθνικές νομοθετικές διαδικασίες.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν να υλοποιηθούν, καθώς και τον Μηχανισμό Αυτόματης Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ανέφερε, επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση, από την Ελλάδα, όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. , κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο Λουξεμβούργο.

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει κάνει «όλη τη δουλειά σε σχέση με τα προαπαιτούμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί αύριο το πρωί.

imerisia.gr