Νέες τορπίλες ΔΝΤ: Αν θέλετε πλεόνασμα 3,5% τότε θα πάρετε μέτρα
12/01/2017 20:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες τορπίλες ΔΝΤ: Αν θέλετε πλεόνασμα 3,5% τότε θα πάρετε μέτρα

Δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Όπως δήλωσε ερωτηθείς σχετικά "παραμένει πιθανό, βρισκόμαστε σε συζητήσεις, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας, εργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε Ελλάδα και Ευρώπη".

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΔΝΤ για περαιτέρω φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) στην Ελλάδα, παρέπεμψε στο πρόσφατη ανάρτηση του Π. Τόμσεν που είχε ξεσηκώσει σάλο καθώς ανέφερε ουσιαστικά ότι πρέπει να υπάρξει μείωση αφορολόγητου και «κόφτης» στις συντάξεις. Οπως είπε ο κ. Ράις το κείμενο αυτό περιγράφει με σαφήνεια τη θέση του ΔΝΤ" για το ελληνικό πρόγραμμα.

"Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (του ΑΕΠ) είναι ρεαλιστικός και αποτελεί την προτιμητέα προσέγγιση, σε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα τώρα, για επιπλέον λιτότητα", όμως αν ο στόχος είναι υψηλότερος στο 3,5%, "τότε θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα".

Επίσης γνωστοποίησε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα δημοσιευθεί έκθεση του Ταμείου για το Άρθρο IV, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την αξιολόγηση του προγράμματος.

Ερωτηθείς αν η έκθεση θα λαμβάνει υπόψιν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν για το ελληνικό χρέος δήλωσε ότι "θα είναι περιεκτική και θα λάβει υπόψιν όλους τους σχετικούς παράγοντες". Αναφορικά με την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην παρουσίασή της έκθεσης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε πως είναι κάτι το φυσιολογικό καθώς πρόκειται για "πολύ υλικό το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά".

Ακόμη δήλωσε πως δεν έχει ημερομηνία επιστροφής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα ενώ σε ερώτηση για το πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση του προγράμματος δήλωσε πως "δεν υπάρχει προθεσμία" και πως "στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη".

imerisia.gr