Νέες περικοπές – σοκ έως και 268 ευρώ τον μήνα στις διπλές συντάξεις (χηρείας, αναπηρίας, κλπ.)
03/01/2022 16:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες περικοπές – σοκ έως και 268 ευρώ τον μήνα στις διπλές συντάξεις (χηρείας, αναπηρίας, κλπ.)

Συρρικνώνονται περαιτέρω με τη νέα εγκύκλιο Χατζηδάκη – Τσακλόγλου, που πέρασε στα «βουβά» πριν μπει το 2022. Πυρά των «απόμαχων της εργασίας» κατά του Πρωθυπουργού. Πώς θα γίνουν οι δραματικές μειώσεις, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) – Ποιοι θα τις υποστούν

Περικοπές που φτάνουν έως και τα 268 ευρώ τον μήνα, επιφύλαξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στους συνταξιούχους που δικαιούνται συντάξεις αναπηρίας ή χηρείας ή λαμβάνουν, για οποιοδήποτε λόγο, δύο κύριες.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της «επαίσχυντης εγκυκλίου», παραμονές της αλλαγής του έτους, του υπουργείου Εργασίας η οποία, προχωρώντας σε μια αυθαίρετη ερμηνεία του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), προκαλεί δραματικές μειώσεις στις συγκεκριμένες κατηγορίες συντάξεων.

Όπως αναφέρεται στη δημόσια επιστολή του ΕΝΔΙΣΥ προς τον πρωθυπουργό αλλά και προς το σύνολο των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών τους, «πρόκειται για μια ληστρική επίθεση στο εισόδημα δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που η κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει ''στα κρυφά'', παραμονές Πρωτοχρονιάς».

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, η «εγκύκλιος Χατζηδάκη – Τσακλόγλου» ορίζει ότι, εφεξής, όσοι λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις, θα παίρνουν μόνο μία εθνική σύνταξη!

Πώς «κουρεύονται» οι διπλές συντάξεις

Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας θα λαμβάνουν εθνική σύνταξη μόνο από τη δική τους. Η σύνταξη χηρείας τους θα υπολογίζεται μόνο ως προς το ανταποδοτικό της σκέλος, αφού θα έχει αφαιρεθεί η εθνική σύνταξη, την οποία εφεξής δεν θα δικαιούνται!!!

Αυτή η δυσμενής εξέλιξη αφορά στο σύνολο των διπλο–συνταξιούχων. Μάλιστα, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται το «πλαφόν» των 384 ευρώ, που είναι η εθνική σύνταξη μετά από 20 έτη απασχόλησης, το οποίο θα μπορεί να υποχωρεί μέχρι τα 360 ευρώ, για όσους έχουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης.

Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι το μέτρο αυτό επηρεάζει όλες τις συντάξεις τέτοιου τύπου, που χορηγήθηκαν από την έναρξη του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά!

Άρα, αφορά δεκάδες χιλιάδες συντάξεις, που από τον επόμενο μήνα, είναι πιθανό να υποστούν σημαντικές περικοπές. Παράλληλα, επηρεάζει όλες εκείνες τις συντάξεις που πρόκειται να εκδίδονται από εδώ και στο εξής (περίπου 80.000 ανά έτος).

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΕΝΔΙΣΥ, «προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας, ανακαλεί μέχρι και παραδείγματα (!) από εγκυκλίους του παρελθόντος, για να δείξει ασφαλώς τον διαφορετικό τρόπο, με τον οποίο θα υπολογίζονται εφεξής αυτές ακριβώς οι συντάξεις. Ακόμα όμως και πιο ''παλαιοί'' συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας επηρεάζονται αρνητικά.

Στην εγκύκλιο ορίζεται πως θα μπορούν να λάβουν την πρόσθετη εθνική σύνταξη (π.χ. χηρείας), η οποία όμως θα λογίζεται στο εξής ως προσωπική διαφορά. Άρα, όποια αύξηση αποφασιστεί στο μέλλον, γι’ αυτούς τους συνταξιούχους θα είναι απλώς μείωση της προσωπικής διαφοράς τους και έτσι, δεν θα λάβουν το παραμικρό ποσό»!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, μέσω της επιστολής του, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε βάρος δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων και απαιτεί να ανακληθεί άμεσα η «επίμαχη» εγκύκλιος, «διότι το υπουργείο Εργασίας κάνει επέκταση παρανόμως στις συντάξεις χηρείας - αναπηρίας της διάταξης που αφορά τον υπολογισμό της Εθνικής σύνταξης συσσωρευτικά όταν είναι εξ’ ιδίου δικαιώματος».