Νέες αποκαλύψεις για τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και τα... κουπόνια αντί μισθών
09/07/2017 12:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες αποκαλύψεις για τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και τα... κουπόνια αντί μισθών

Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του 2015, με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και οι λεπτομέρειες του παράλληλου συστήματος πληρωμών και του σχεδίου "κουπόνια αντί μισθών" βρίσκονται στο επίκεντρο του κυριακάτικου Τύπου.

Η μεγάλη υποκρισία με το θέμα του χρέους

Η "Καθημερινή της Κυριακής", έχοντας στη διάθεσή της, έγγραφο που διένειμε η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου 2015, δείχνει ότι ο Βαρουφάκης, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις του, ήταν πιο κοντά στις θέσεις των μισητών πολιτικών Σαμαρά-Βενιζέλου. Το έγγραφο υπολογίζει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ με όρους καθαρής τρέχουσας αξίας, τοποθετώντας στο 135%.

Μάλιστα, σε ειδικό παράρτημα του εγγράφου, με ημερομηνία μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, αναφέρει επικαλούμενο τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling: "Η παρεξήγηση σχετικά με τη φερεγγυότητα της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ωμός αριθμός 175% που αποτελεί το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ δεν περιγράφει πλήρως την πραγματική επιβάρυνση που αποτελεί το δημόσιο χρέος στην οικονομία". Οι όροι του δανεισμού από το EFSF αλλά και στο πλαίσιο του GLF (των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου) χαρακτηρίζονται "σε υψηλό βαθμό χαριστικοί".

Ως εκ τούτου, η εφημερίδα θέτει το εξής ερώτημα: "Αφού τα πίστευε αυτά ο κ. Βαρουφάκης, για ποιο λόγο οδήγησε τη χώρα στο χείλος της απόλυτης καταστροφής, επιδεινώνοντας θεαματικά και τις προοπτικές εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους;".

"Θα δίναμε κουπόνια αντί μισθών"

Στην επιβεβαίωση του σχεδίου για το παράλληλο σύστημα πληρωμών, όπως το περιγράφει ο νυν σύμβουλος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ Γκλεν Κιμ, προχωράει με δήλωσή του στο "Πρώτο Θέμα" ο καθηγητής Οικονομικών Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015.

Σχολιάζοντας το βίντεο με τη ομιλία του Κιμ σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής, ο Γκαλμπρέιθ αναφέρει: Ο Γκλεν Κιμ μιλάει εδώ για έναν από τους μηχανισμούς που εξετάστηκαν. Τα S&H Green Stamps ήταν ένας γνωστός μηχανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του 1960 και ίσως πιο πρόσφατα. Ανάλογες μέθοδοι είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα από πόλεις των ΗΠΑ για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων - ακόμη και από την Πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2009".

Όσον αφορά τον ρόλο του Κιμ, ο Αμερικανός καθηγητής παραπέμπει στο βιβλίο του Βαρουφάκη "Adults in the Room", που θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελλάδα.

Στο εν λόγω βιβλίο ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών και ότι ο ίδιος το είχε παρουσιάσει στο σπίτι του στην Κυψέλη ήδη από τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία των Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά. "Αφού εξήγησα στον Τσίπρα, τον Δραγασάκη και τον Παππά το αποτρεπτικό μας σχέδιο (τα ομόλογα SMP), προχώρησα στην περιγραφή του παράλληλου συστήματος πληρωμών που μπορούσε να μας κρατήσει ζωντανούς στην Ευρωζώνη, τουλάχιστον για όσο καιρό χρειαζόταν έως ότου η τρόικα άρχιζε να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη".

Πώς αντέδρασαν οι παρευρισκόμενοι; Σύμφωνα πάντα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, "ο Αλέξης και ο Παππάς έδειχναν αν όχι ανακουφισμένοι πάντως ικανοποιημένοι με την δέα ότι υπήρχαν τρόποι να δημιουργηθεί ρευστότητα, σε ευρώ, ικανή να τους δώσει βαθμούς ελευθερίας σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζες". Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε από τον κ. Βαρουφάκη να του στείλει εγγράφως την πρότασή του για να τη μελετήσει.

Επίσης, ο ο πρώην υπουργός επί των Οικονομικών αναφέρει ότι παρουσίασε την ίδια πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο του Μαρτίου 2015. "Όταν το Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε, οι περισσότεροι υπουργοί με πλησίασαν για να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που τους παρουσίασα, κάποιοι μάλιστα χτυπώντας με στην πλάτη έλεγαν ότι η παρουσίαση τους ενδυνάμωσε".

Το απόρρητο σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα

Το ενδεκασέλιδο κείμενο του Γιάνη Βαρουφάκη παρουσιάζει η "Real News", στο οποίο ο πρώην "τσάρος" της οικονομίας ανέλυε και εξηγούσε την ιδέα του για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών μέσω του Taqxisnet.

Ο Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει, όπως σημειώνει η εφημερίδα, την ιδέα του στους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά και Γιάννη Δραγασάκη ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2014, στο διαμέρισμα του πρωθυπουργού, όταν οι τρεις άνδρες τού πρότειναν να αναλάβει το ΥΠΟΙΚ. Στη συνάντηση αυτή, παρουσίασε μια εναλλακτική να διατηρηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη σε περίπτωση διακοπής ρευστότητας από την ΕΚΤ. Οι τρεις άνδρες, κατόπιν, ζήτησαν από τον Βαρουφάκη να το στείλει σε γραπτή μορφή.

ΝΔ: Επιβεβλημένη η Εξεταστική Επιτροπή

Το σχέδιο αυτό προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία να προγραμματίζει την κατάθεση αιτήματος σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη θητεία Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ.

"Δύο χρόνια μετά το αχρείαστο δημοψήφισμα, ο κ. Γκλεν Κιμ – σύμβουλος τότε του κ. Βαρουφάκη και σήμερα του κ. Τσακαλώτου – αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα σχέδια κυκλοφορίας "κουπονιών”, αντί του ευρώ", παρατηρεί η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας: "Δίνει έτσι νέες διαστάσεις στο έγκλημα που μεθόδευε η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου".

"Δικαιώνεται, έτσι", σημειώνει η ΝΔ, "άλλη μια φορά, η θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος, που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια πρόσθετης λιτότητας για τους πολίτες".

"Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα αυτό θα γίνει, όσο και αν δεν τη θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Οι Έλληνες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν", καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

capital.gr