Νέα ψυχρολουσία και «ράπισμα» Τσακαλώτου με «κουτσουρεμένη» δόση
11/10/2016 16:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα ψυχρολουσία και «ράπισμα» Τσακαλώτου με «κουτσουρεμένη» δόση

Σε μεγάλη ψυχρολουσία για την κυβέρνηση εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με επικεφαλής τον κ. Σόιμπλε, «έσπασαν» τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, υποβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στον Ελληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο ένα πρωτοφανές πολιτικό «καψώνι».

Περισσότερο από ένα χρόνο από την εκκίνηση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος (ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου του 2015) φαίνεται ότι χρειάζεται «λίγο ακόμη» για να ολοκληρωθεί. Μετά τις μακριές νύχτες στον γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, τη συμφωνία της 25ης Μαΐου, τα τρία απανωτά κύματα προαπαιτουμένων που ακολούθησαν μέχρι και το σπάσιμο της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ σε 7,5 δισ. ευρώ και 2,8 δισ. ευρώ, την αγωνία του καλοκαιριού για τα 15 τελευταία προαπαιτούμενα, χθες ήρθε το σπάσιμο της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ σε άλλες δύο… υπο-δόσεις.

«Αμεσα εκταμιεύσιμο» είναι μόνο το 1,1 δισ. ευρώ που αφορά τις υποχρεώσεις χρέους παρά τους αστερίσκους σε πολλά μέτρα από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης. Χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις διαδοχικές κυβερνητικές δηλώσεις περί «ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης» το Eurogroup ζήτησε χθες περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμών οφειλών βάζοντας το οικονομικό επιτελείο σε ένα νέο μαραθώνιο να τα μαζέψει ώστε να πάρει και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ που θα αποτελέσει τη δεύτερη υποδόση της… δεύτερης υποδόσης.

Ειδικότερα, οι δανειστές αποφάσισαν χθες στο Λουξεμβούργο να εγκρίνουν μόνο το ένα σκέλος της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το οποίο αφορούσε ένα ποσό της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ, θεωρώντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί. Για το άλλο σκέλος της δόσης ύψους 1,7 ευρώ, που αφορά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τα πράγματα «κόλλησαν» και αυτό δεν ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης υποβάθμισε το θέμα αυτό, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα.

Ωστόσο μετά τις υπόνοιες που άφησε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι «η Γερμανία θα πρέπει κάποια στιγμή να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να τα έχει όλα δικά του», ήρθε το χθεσινό Eurogroup να αποδείξει στον Ελληνα υπουργό ότι έχει άδικο.

eleftherostypos.gr