Νέα προσπάθεια στο παρά… ένα για τη δόση - Διαβεβαιώσεις για αναδρομικά & ΦΠΑ
09/03/2019 14:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα προσπάθεια στο παρά… ένα για τη δόση - Διαβεβαιώσεις για αναδρομικά & ΦΠΑ

Μία ακόμη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στη κυβέρνηση και στους θεσμούς ξεδιπλώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στόχος είναι, αν καταγραφεί πρόοδος, να συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα το EWG (οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης), ώστε να αποτιμήσει την κατάσταση και να εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup που συνεδριάζει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με 3ο θέμα στην "ατζέντα" την Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κατάσταση όπως διαμορφωνόταν έως και χθες, το σενάριο μιας "καθαρής" απόφασης έχει πλέον πολύ λίγες πιθανότητες. Ο λόγος για την άμεση έγκριση καταβολής της "δόσης" των 970 εκατ. ευρώ (παρεμβάσεις ελάφρυνσης χρέους).

Ξεδιπλώνονται έτσι εναλλακτικά σενάρια. Αν οι "αστερίσκοι" δεν εκλείψουν, τότε οι υπουργοί μπορούν να δώσουν "εντολή" στο EWG ώστε αυτό να λάβει την απόφαση τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες (εφόσον κρίνει ότι η κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί σε μια σειρά από θέματα που θα ζητηθούν). Εναλλακτικά, οι ΥΠΟΙΚ μπορεί να αναβάλουν την έγκριση για τη σύνοδο του Απριλίου ή και για αργότερα.

Ειδική σημασία στα παραπάνω σενάρια περί αναβολής έχει το αν θα υπάρξει κάποια δήλωση/τοποθέτηση από το Eurogroup. Δηλαδή αυτό που επιχειρείται είναι μια ενδεχόμενη αποτυχία να συνοδευθεί από μια τοποθέτηση του Eurogroup περί προόδου ή μία προέγκριση της "δόσης", η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά από την ελληνική πλευρά, αλλά και να κατευνάσει τις αγορές.

Νέος ν. Κατσέλη και κρατικές οφειλές

Το πιο μεγάλο "αγκάθι" είναι ο διάδοχος του ν. Κατσέλη. Το θέμα συζητήθηκε την Παρασκευή και σε κυβερνητική σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ, παρουσία του κεντρικού τραπεζίτη. Έγινε σαφές από αρμόδια πηγή ότι παραμένει ακόμη ανοικτό το μέτωπο των επιχειρηματικών δανείων και όχι μόνο.

Οι θεσμοί αποτιμούν τις κινήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση και σε άλλα προαπαιτούμενα (όπως στους λιγνίτες και στη ΔΕΠΑ), αλλά και την κατάσταση αναφορικά με τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες που αυξήθηκαν -εκ νέου- τον Ιανουάριο.

Αναδρομικά και ΦΠΑ

Υπό εξέταση τελούν και άλλα πολιτικά θέματα. Οι δανειστές ζήτησαν και έλαβαν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για τα αναδρομικά που διεκδικούνται λόγω δικαστικών αποφάσεων, αλλά και για τον χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά.

Σε σχέση με τα αναδρομικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συζητά εδώ και καιρό την ένταξή τους στο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2020 – 2023. Το σημείο-κλειδί είναι να υπάρξει μια διπλή δέσμευση μεταξύ Αθήνας και θεσμών:

-Από τη μία πλευρά οι θεσμοί να δεχθούν ότι σε περίπτωση που υπάρξει μια μεγάλη δαπάνη ανά έτος, αυτή να γίνει αποδεκτή ως ένα έκτακτο ζήτημα και ως ένα εξωγενές σοκ. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν προσμετρηθεί στο πρωτογενές πλεόνασμα, να μην απαιτηθούν υπερβολικά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

-Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι για δαπάνες που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα (πχ. μια μόνιμη αύξηση της δαπάνης στο συνταξιοδοτικό σύστημα ή των μισθών στο Δημόσιο), θα πρέπει να λάβει πρόσθετα ισοδύναμα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η δαπάνη δημοσιονομικά εγγράφεται στο έτος δημιουργίας της υποχρέωσης (αποδοχής από το ΥΠΟΙΚ της δικαστικής απόφασης). Ταμειακά όμως μπορεί να κατανεμηθεί σε 2-3 χρόνια.

Όσον αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η ελληνική θέση είναι ότι συνδέεται με το προσφυγικό και θα γίνει σεβαστός ο σχετικός νόμος (θα αυξηθεί αυτόματα ο ΦΠΑ σε ένα νησί αν ο αλγόριθμος που έχει εισαχθεί δείξει ότι μειώνεται κάτω από το όριο η αναλογία μεταναστών).

Δεν αποκλείονται πάντως πιέσεις τη Δευτέρα για το θέμα του ΦΠΑ ειδικά από τη Γερμανία (η οποία θα κληθεί εν συνεχεία να εγκρίνει τη δόση από το εθνικό της κοινοβούλιο).Πιέσεις αναμένονται και από την Ολλανδία.

Επίσης, θα τεθούν επί τάπητος και άλλα θέματα. Μεταξύ αυτών είναι οι προσλήψεις στο Δημόσιο, η βραδύτερη ανάπτυξη, οι θέσεις του ΔΝΤ στη δική του αποτίμηση που θα δοθεί στην δημοσιότητα, αλλά και η έκθεση της Κομισιόν για τις "υπερβολικές ανισορροπίες" στην Ελλάδα.

Πηγή:capital.gr