Νέα «βόμβα» Πολ Τόμσεν για συντάξεις και φόρους
07/10/2016 20:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα «βόμβα» Πολ Τόμσεν για συντάξεις και φόρους

Διέψευσε ο Πολ Τόμσεν διαφωνίες του με την Κριστίν Λαγκάρν στην υπόθεση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, έριξε μια ακόμη από τις «βόμβες» που συνηθίζει ο «σκληρός» τεχνοκράτης. Για άλλη μια φορά έθεσε θέμα μείωσης συντάξεων και αλλαγών στους φόρους, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά από την πρώτη αξιολόγηση.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν τόνισε ότι η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 10 έως 11% του ΑΕΠ – ποσοστό σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης – τη στιγμή που η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου εξοικονομεί μόλις το 1%.

Ο κ. Τόμσεν επέκρινε επίσης τη φορολογική μεταρρύθμιση που πέρασε η Αθήνα την άνοιξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σύστημα προβλέπει τόσο υψηλό αφορολόγητο όριο, που σημαίνει ότι περίπου το 60% των νοικοκυριών δεν καταβάλει καθόλου φόρο.

Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε το ασφαλιστικό και το φορολογικό ως παράγοντες ρίσκου για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας εφόσον η Αθήνα δεν υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν το Δημόσιο μηχανισμό.

Στρέφοντας το βλέμμα στους ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Τόμσεν επαναβεβαίωσε ότι το Ταμείο μπορεί να υποστηρίξει όπου ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα «κοπεί» στο 1,5%, αντί για 3,5% που ισχύει σήμερα για το 2018 κι έπειτα.
Σύμφωνα με τον Σκάι, αποσαφήνισε ότι εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν μεγαλύτερους δημοσιονομικούς στόχους από το 1,5% τότε θα πρέπει να υποδείξουν και τις μεταρρυθμίσεις που θα δικαιολογούν και θα υποστηρίζουν αυτούς τους αριθμούς.
Αναφερόμενος στο θέμα του δημόσιου χρέους, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια πλέον θέση του Ταμείου ότι το δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται ελάφρυνση, αν και αυτό δε σημαίνει απαραίτητα «κουρέματα» των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα.
Οι συζητήσεις για το χρέος, όπως είναι γνωστό, θα γίνουν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε επίσης εάν υπάρχει βάση στα ελληνικά δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει εισηγηθεί στην Κριστίν Λαγκάρντ μέσω επιστολής την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ο ευρωπαίος τμηματάρχης απάντησε ειρωνικά ότι στο εσωτερικό του ΔΝΤ δεν επικοινωνούν με αλληλογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο είναι πολιτικά απαραίτητη για πολλές κυβερνήσεις στην ευρωζώνη, ειδικά στη Γερμανία.

imerisia.gr