Ν. Καραμούζης: Εύχομαι ο επόμενος πρόεδρος της Eurobank να είναι Έλληνας
10/07/2018 11:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ν. Καραμούζης: Εύχομαι ο επόμενος πρόεδρος της Eurobank να είναι Έλληνας

Σε έντονο συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ανακοίνωσε πριν από λίγο την αποχώρησή του από τον όμιλο της Eurobank ο πρόεδρος Νίκος Καραμούζης.

Κλείνοντας οριστικά τον επαγγελματικό του κύκλο στην Eurobank, στον οποίο υπηρέτησε 19 χρόνια από τα 30 της παρουσίας του στα τραπεζικά δρώμενα, ο Ν. Καραμούζης ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού και της διοικησης της τράπεζας, τους μετόχους και προσωπικά τον Prem Watsa που τον τίμησε με την εμπιστοσύνη του, τον Νίκο Νανόπουλο και το Σπύρο Λάτση, που του έδωσαν πριν από 19 χρόνια την ευκαιρία και το προνόμιο να βρεθεί στον όμιλο της Eurobank που όπως είπε ήταν μια πολύτιμη προσωπική εμπειρία και κορυφαία επαγγελματική καταξίωση.

"Φεύγω έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου ότι συνέβαλα στην ανάπτυξη της τράπεζας διατηρώντας ακέραιες τις αρχές μου. Η τράπεζα είναι δυνατή, έχει κύρος και αξιοπιστία, είναι θωρακισμένη από κινδύνους. Έχει στέρεες βάσεις για να πρωταγωνιστήσει στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, έχοντας ως ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το άξιο προσωπικό της", είπε ο Ν. Καραμούζης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συνθήκες βελτίωσης για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, το οποίο όμως αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, όπως ο ριζικός μετασχηματισμός του μοντέλου λειτουργίας και των σχέσεων με την πελατεία, τις σημαντικές επενδύσεις και τη μετακίνηση πόρων προς το σκοπό αυτό, το υψηλό ακόμη κόστος λειτουργίας, τη μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, την απεξάρτηση από τον ELA, τον ανταγωνισμό από μη τραπεζικούς φορείς και τις καταιγιστικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, τη συνεχή προσαρμογή με το εποπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, την ολοκλήρωση των πλάνων αναδιάρθρωσης στα τέλη του 2018, και τον σταδιακό μηδενισμό της συμμετοχής του ΤΧΣ.

Όπως τόνισε ο Ν. Καραμούζης, "μετά από 30 χρόνια εμπειρίας στις τράπεζες, μπορώ να δηλώσω ότι δεν μπορεί να υπάρξει τράπεζα με την πελατεία δυσαρεστημένη, το προσωπικό απογοητευμένο, και την κοινωνία απέναντι, χωρίς σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση με διαφάνεια και συνετή διαχείριση των κινδύνων. Η διαχρονική δύναμη μιας τράπεζα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, μεταξύ των οποίων η φήμη, η αναγνώριση από την κοινωνία, και το ήθος των διοικούντων της".

Ο Ν. Καραμούζης δήλωσε ότι σήμερα "έχουμε καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση", τόνισε όμως ότι το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 έχει ορισμένες περιοριστικές διατάξεις που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Όπως είπε, τα δ.σ. απαρτίζονται κατεξοχήν από ξένους ειδικούς στα χρηματοπιστωτικά, οι οποίοι όμως έχουν περιορισμένη γνώση του τοπικού περιβάλλοντος και της οικονομίας. Πρότεινε η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΧΣ να ξαναεξετάσει με ευρύ πνεύμα το νόμο και να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΒΑ και τις προδιαγραφές fit and proper, του SSM.

"Ζητούμε να εφαρμοστούν τα ίδια πρότυπα και κώδικες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Το σημερινό πλαίσιο αποκλείει σημαντικό αριθμό Ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων κύρους (καθηγητές Πανεπιστημίων εξειδικευμένων στη διαχείριση κινδύνων, επικεφαλής ελεγκτικών και νομικών εταιρειών, επιχειρηματίες), των οποίων η παρουσία θα εμπλούτιζε τα δ.σ. των τραπεζών, ισορροπώντας το μείγμα της σύνθεσής τους.

Παράλληλα, όπως είπε υπάρχει μια πρωτοφανής διάκριση μεταχείρισης, κατά των Ελλήνων πολιτών, καθώς ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στα δ.σ. των τραπεζών στελέχη που είχαν σχέση τα τελευταία 10 χρόνια με τον τραπεζικό τομέα. "Εύχομαι ο επόμενος πρόεδρος της Eurobank να είναι Έλληνας", είπε ο Ν. Καραμούζης.

Αποχαιρετώντας τη Eurobank, ο Ν. Καραμούζης έντονα συγκινημένος, είπε ότι παραμένει πάντα νέος, δημιουργικός και ανήσυχος, και ευελπιστεί να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα και τις εμπειρίες του, σε νέες προκλήσεις ίσως και εκτός τραπεζικού τομέα.

Τόνισε τέλος ότι η οικονομική κρίση σταδιακά θα παρέλθει, όμως ο κίνδυνος είναι να αφήσει πίσω της ένα τοξικό περιβάλλον διχαστικών προσεγγίσεων.

Τον Ν. Καραμούζη αποχαιρέτισε από το βήμα των μετόχων και ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, εξαίροντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Eurobank αλλά και στην προσωπική επαγγελματική ωρίμανση, πλειάδα στελεχών και προσωπικά του ιδίου.

"Είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε με κριτήριο πάντα το συμφέρον της τράπεζας, η συνεργασία μαζί του ήταν μια μοναδική επαγγελματική πρόκληση".

Πηγή:capital.gr