«Μυστική» συνάντηση των θεσμών για την Ελλάδα - «Πολιτικό αδιέξοδο» για χρέος, ΔΝΤ, αξιολόγηση
11/10/2016 20:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Μυστική» συνάντηση των θεσμών για την Ελλάδα - «Πολιτικό αδιέξοδο» για χρέος, ΔΝΤ, αξιολόγηση

Μπορεί το περασμένο Σαββατοκύριακο όλα τα βλέμματα να ήταν στραμμένα στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, κανείς όμως δεν πήρε είδηση την «κρυφή» τετραμερή συνάντηση εκπροσώπων των θεσμών με κεντρικό θέμα την Ελλάδα. Και σύμφωνα με όλες τις πηγές που αποκάλυψαν τη συνάντηση, τα νέα δεν είναι ευοίωνα: Υπάρχει «πολιτικό αδιέξοδο».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι κ.κ. Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM. Στο «τραπέζι» της συνάντησης έπεσαν όλα θέματα: Τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος, η β΄ αξιολόγηση και ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από την ευρωζώνη που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο MNI, αυτό στο οποίο συμφώνησαν όλοι είναι ότι υπάρχει «πολιτικό αδιέξοδο».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε σε επίπεδο τεχνοκρατών προκειμένου να μελετηθούν διεξοδικά όλα τα πιθανά σενάρια και οι συνέπειες τους και να ανοίξει ο δρόμος για μία πολιτική συζήτηση του προβλήματος.

Γεγονός το οποίο καθίσταται ανέφικτο προς το παρόν λόγω της άτεγκτης γερμανικής στάσης.

Οπως υποστηρίζει το ΜΝΙ, το σχέδιο για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο 2016 χαρακτηρίζεται μη ρεαλιστικό, ενώ δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Γίνεται επίσης λόγος για «απροθυμία» Ευρωπαίων για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που την Τρίτη ο Β. Σόιμπλε προεξόφλησε ότι τελικά θα συμβεί, προβλέποντας μάλιστα και καταβολή δόσης από το Ταμείο πριν τα τέλη του έτους.

Αλλες πηγές τονίζουν ότι αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι και είναι υπό συζήτηση, καθώς δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία απόφαση για το θέμα.

imerisia.gr