Μοσκοβισί: Η β΄ αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το Νοέμβριο - Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
04/10/2016 22:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μοσκοβισί: Η β΄ αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το Νοέμβριο - Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ελληνικό χρέος, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ολομέμελεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Μοσκοβισό τόνισε ότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα θα πάρει την υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου

Εκτίμησε ακόμη ότι η οικονομία κατέγραψε ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη το β’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση) και προβλέπεται σημαντική επιτάχυνση για το 2017.

Κατά την άποψή του, θετικές εξελίξεις υπάρχουν στην Ελλάδα και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος είναι εφικτός.

Αναφέρθηκε στα όσα συμφωνήθηκαν (εξοικονόμηση 3% μέσω ασφαλιστικού, φορολογικών κ.τλ.) αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων και η νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Κανένα κράτος-μέλος δεν κλήθηκε να κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα, αλλά και κανένα δεν χρειάστηκε», τόνισε ο Επίτροπος.

Σημείωσε δε ότι η πρόοδος που έγινε πρόσφατα στα προαπαιτούμενα ήταν ουσιαστική για να γίνει η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. «Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ως το Eurogroup», τόνισε.

Είπε ακόμη ότι στόχος είναι η β’ αξιολόγηση να προχωρήσει γρήγορα και να «κλείσει» τον Νοέμβριο. Αφορά σε σημαντικό βαθμό την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην πρώτη («γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», όπως είπε).

Ως προς αυτό η προσέγγιση της Κομισιόν θα είναι «αντικειμενική» και «θετική». «Θα είμαστε απαιτητικοί με τις ελληνικές αρχές και τα υπουργεία που θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν».

Εχουμε την αίσθηση ότι κάποια υπουργεία προχωρούν μπροστά και κάποια άλλα όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, σχολίασε δεικτικά.

Όπως είπε έχουμε φύγει από την δύσκολη περίοδο που γίνονταν λόγος για το Grexit αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν για να υπάρξει ένα success story. Εχω διαθέσει πολύ χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο σε αυτό, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

imerisia.gr