Μοσκοβισί: Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε
27/04/2018 11:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μοσκοβισί: Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε

Για μια "σημαντική συνεδρίαση" έκανε λόγο από τη Σόφια ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως δήλωσε, "θα μιλήσουμε για την Ελλάδα, είναι μια σημαντική συνεδρίαση γιατί θα μιλήσουμε για το τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του προγράμματος".

Όπως πρόσθεσε, "ξέρουμε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ιδανικά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Επομένως, δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε".

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, στόχος είναι πρώτα να προετοιμαστεί η ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης, "της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος". Σημείωσε ότι διαπιστώνει πρόοδο, αλλά και πάλι μένει λίγη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Επίσης, πρόσθεσε, τα αποτελέσματα, και σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι αρκετά εντυπωσιακά. Εκτιμά δε πως οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα ταχύτατα "ώστε να πάμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

Το δεύτερο θέμα που επισήμανε είναι πως "πρέπει να προετοιμάσουμε το κατάλληλο σχέδιο για την μετά το πρόγραμμα εποπτεία, που να δείχνει ασφαλώς ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σε καλό δρόμο, έχουν διάρκεια, αλλά δεν θα μοιάζει, δεν θα πρέπει να μοιάζει, με ένα τέταρτο πρόγραμμα".

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, "δεν πρέπει να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αυτό που θέλω είναι η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα μέσα στην ευρωζώνη, με πλήρη πρόσβαση στην αγορά, με πλήρη δικαιώματα, και αυτό που πρέπει να κάνουμε –το κάνουμε ήδη με τα προηγούμενα προγράμματα και αυτό το σχέδιο πρέπει να έχουμε-να δείξουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σε καλό δρόμο".

Το τρίτο θέμα είναι η αναπτυξιακή στρατηγική η οποία πρέπει να παρουσιαστεί και ήδη προετοιμάζεται από την κυβέρνηση με ισχυρή βάση αλλά πρέπει έχουμε μία αναπτυξιακή στρατηγική που να είναι αξιόπιστη, να είναι σχεδιασμένη από την Ελλάδα, και να έχει την κυριότητα η Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί

Υπογράμμισε ακόμη ότι η τελευταία συζήτηση ασφαλώς είναι για το χρέος, "διότι πρέπει να βρούμε έναν μηχανισμό που να ελαφρύνει το φορτίο του χρέους, που επιβαρύνει σήμερα τους Έλληνες και πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό.

Παραδέχτηκε ότι ακούγονται κάποιες καλές ιδέες όπως η γαλλική ιδέα που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη. "Υπάρχουν άλλα τέσσερα σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά είμαι αισιόδοξος και σίγουρος διότι πιστεύω πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Έχουμε ήδη σημειώσει αρκετή πρόοδο, έχουμε κάνει πολύ δρόμο, είμαστε στο τελευταίο κομμάτι, και ελπίζω ότι σήμερα θα δείξουμε πως σημειώθηκε καλή πρόοδος".

Ο Μοσκοβισί τόνισε πως "αγωνίζομαι εδώ και χρόνια ώστε η Ελλάδα αρχικά να παραμείνει στην ευρωζώνη, διότι θεωρούσα πως ήταν τόσο σημαντικό για τους Έλληνες και τόσο σημαντικό για την ακεραιότητα της ευρωζώνης, και καταφέραμε να αποφύγουμε το Grexit, κάτι που ήταν τέλειο".

Πρόσθεσε πως θα είναι επίσης "πολύ χαρούμενος για την ευρωζώνη, για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, την ημέρα που θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα σε πλήρη ταχύτητα, με ανάκαμψη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, και με πλήρη δικαιώματα".

Θα είναι επίσης απόδειξη για όλη την Ευρώπη ότι η κρίση είναι πραγματικά πίσω μας και ότι σχεδιάζουμε το νέο μέλλον. Είναι επίσης και μια κληρονομιά για εμένα, και είναι κάτι στο οποίο θα επενδύσω όλη μου την ενέργεια, σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι "πρέπει να έχουμε μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, πρέπει να το έχουμε αυτό γρήγορα, υπάρχει το 90% της δουλειάς, ας τελειώσουμε με το υπόλοιπο 10%, ας το κάνουμε σωστά, αλλά πρέπει όλοι οι παράγοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

"Οι Έλληνες πολίτες, οι ελληνικές αρχές, πρέπει να είναι σίγουρο ότι θα είναι αφοσιωμένοι μέχρι το τέλος στις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση, και εμείς όμως ως εταίροι της Ελλάδας πρέπει να δείξουμε ότι δρούμε με μια έννοια αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Εάν το κάνουμε αυτό, είμαι πολύ αισιόδοξος. Πάντα ήμουν αισιόδοξος, διότι είχα την αισιοδοξία της βούλησης, και νομίζω ότι είχα δίκιο, και είναι ώρα να συμφωνήσουμε τώρα".

Kλειδί η ιδιοκτησία του προγράμματος να παραμείνει στις ελληνικές αρχές

Βλέπουμε καλά σημάδια από την Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών

Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 4,2% του ΑΕΠ το 2017 σημειώνοντας ότι "αυτό είναι 2,5 φορές πάνω από τον στόχο [του προγράμματος]".

"Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μας ενημερώσει για το μοντέλο ανάπτυξης που οι ελληνικές αρχές έχουν διαμορφώσει", σημείωσε ο κ. Σεντένο μιλώντας στους δημοσιογράφους. " Αυτό είναι πολύ σημαντικό, το κλειδί είναι η ιδιοκτησία του προγράμματος να παραμείνει στις ελληνικές αρχές", πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν "για την οριστικοποίηση του προγράμματος και για την περίοδο μετά το πρόγραμμα στην Ελλάδα".

Θετικός τόνος από τον Σολτς

H Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν από λίγα χρόνια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται για την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης.

"Μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα σήμερα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια", δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λίγο πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

capital.gr