Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα καλύψουν την «τρύπα» του ελλείμματος
06/07/2016 13:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα καλύψουν την «τρύπα» του ελλείμματος

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν τη «ζημιά» σε περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη», σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας που συνοδεύει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα χρειαστεί να πληρώσουν έως και το 60% σε περίπτωση απόκλισης του ελλείμματος από τους στόχους.

Πιο αναλυτικά οι περικοπές των δαπανών όπως ορίζονται στο μνημόνιο, σε περίπτωση απόκλισης θα φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ή στα 3,5 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές θα προέρχονται κατά 15% από συντάξεις, κατά 45% από μισθούς και αποδοχές και κατά 19,3% από καταναλωτικές δαπάνες.

Πέρα από τον «κόφτη» το έγγραφο περιλαμβάνει αναλυτικά τις ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο νέο υπερ-ταμείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, ενώ ορίζεται αυστηρότερο πλαίσιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 5,5 δισ. ευρώ και με τον νέο μηχανισμό του μνημονίου δεν θα γίνεται η αποπληρωμή αν δεν εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.

Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση προβλέπει 1,8 δισ. ευρώ που θα διανεμηθεί με ρυθμό 500-800 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο προς τους αρμόδιους φορείς.

eleftherostypos.gr