Μήνυμα Μοσκοβισί: Ερχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ γα το χρέος
15/07/2016 21:13
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήνυμα Μοσκοβισί: Ερχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ γα το χρέος

Μήνυμα για άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στέλνει ο επίτροπος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν θα τύχει ειδικής μεταχείρισης κατά τις διαπραγματεύσεις λόγω Brexit, ενώ προαναγγέλλει δύσκολες διαβουλεύσεις για το χρέος.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI, τονίζει πως «έρχεται για να ανταλλάξει απόψεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλα μέλη της κυβέρνησης και της βουλής για τις προκλήσεις που έρχονται μπροστά μας» και προσθέτει:

Είναι στο συμφέρον όλων, αλλά πρώτα από όλα της Ελλάδας, να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ερωτώμενος για τις «φωνές» που υπάρχουν στην Ελλάδα και υποστηρίζουν ότι το Brexit θα βοηθήσει τη χώρα μας να έχει προνομιακή μεταχείριση στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Μοσκοβισί είναι ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «οι συνομιλίες πρέπει να είναι γρήγορες, ανεξάρτητα με την κατάσταση στη Βρετανία».

Όσον αφορά στη στάση του ΔΝΤ, για την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και για το εάν θα παραμείνει στην Ελλάδα με τρίτο πρόγραμμα, ο αρμόδιος επίτροπος εκφράζει την αισιοδοξία του και σημειώνει:

«Είμαι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα σεβαστεί την απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαΐου. Βεβαίως θα υπάρξουν προκλήσεις ως προς τις συνομιλίες για τα μέτρα του χρέους το φθινόπωρο. Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και επιθυμία για συμβιβασμό. Ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε ένα έξυπνο και αμοιβαία επωφελή συμπέρασμα για αυτό το θέμα».

Παράλληλα επανέλαβε πως οι εξελίξεις με την αξιολόγηση, δεν επηρεάζονται από το θέμα του Brexit:

Το Eurogroup δεσμεύθηκε στις 25 Μαΐου να εξετάσει το θέμα για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, βάσει της αναθεωρημένης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις τώρα για το αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως δεν αναμένω ότι το Brexit θα έχει σημαντική επίπτωση σε αυτό. Άλλωστε οι πρώτες μας εκτιμήσεις δείχνουν περιορισμένη επίπτωση στην ευρωζώνη μεταξύ -0,2-0,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2017.

«Όσο για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, έχει ήδη γίνει εκτεταμένη συζήτηση το προηγούμενο καλοκαίρι. Η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου. Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα», ανέφερε.

Ως προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς να χαλαρώσουν τα κριτήρια για τον διορισμό μελών των ΔΣ των τραπεζών, ο κ. Μοσκοβισί ήταν κάθετος, τονίζοντας πως ο νόμος δεν πρόκειται να αλλάξει.

imerisia.gr