Μέχρι τις 15 Μαρτίου η υποβολή e-πόθεν έσχες
10/01/2017 13:54
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέχρι τις 15 Μαρτίου η υποβολή e-πόθεν έσχες

Παράταση δύο μηνών, μέχρι τις 15 Μαρτίου στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω της πολυπλοκότητας των δηλώσεων αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες υπόχρεοι στη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Η σχετική τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας η οποία λήγει κανονικά στις 15 Ιανουαρίου, αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Το Πόθεν Εσχες, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει και τη βάση για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών δεν υλοποιεί την υπόσχεση για λιγότερη γραφειοκρατία, αφού τα σημεία που πρέπει να συμπληρωθούν απαιτούν από την πλευρά του υπόχρεου να έχει συγκεντρώσει πλήθος εγγράφων, έστω και αν δεν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση.

Το νέο σύστημα απαιτεί να δηλωθούν τα πάντα, ακόμη και παλαιά περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής δήλωσης. Για να μπορέσουν οι υπόχρεοι να συμπληρώσουν ορθά τη δήλωση πόθεν έσχες θα πρέπει να διαθέτουν βεβαιώσεις τραπεζών με τα υπόλοιπα καταθέσεων με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2015, αριθμούς συμβολαίων για ακίνητα στα οποία οι υπόχρεοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) καθώς και άλλα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι υπόχρεοι ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης είναι, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς υπουργείων, οι βουλευτές, οι πολιτευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και λοιποί αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι δημοσιονομικοί υπάλληλοι, οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, οι πρόεδροι και τα μέλη ΔΣ δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι διαιτητές αθλημάτων, οι εκδότες, οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και οι δημοσιογράφοι.

Προσφυγές

Η Ένωση Ιδιοκτήτων Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί κατά πρώτον με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες των μελών της Ένωσης, αλλά και για όλα τα διευθυντικά και μετοχικά στελέχη της, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προσφυγής των πέντε δικαστικών Ενώσεων και κατά δεύτερο ζητεί να μην υποβάλουν καθόλου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Υπενθυμίζεται και οι δικαστές και εισαγγελείς είχαν προσφύγει και η Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Δεκέμβριο «πάγωσε» προσωρινά την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει πέντε δικαστικές Ενώσεις και η οποία (προσφυγή) θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017.

imerisia.gr