Μετά τις συντάξεις ο Ε. Τσακαλώτος ανοίγει και θέμα αφορολόγητου
26/09/2018 18:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά τις συντάξεις ο Ε. Τσακαλώτος ανοίγει και θέμα αφορολόγητου

"Τώρα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις, για να μην μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά και για να εφαρμόσουμε μεγάλο μέρος των αντίμετρων", ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναδιαπραγματευθεί και το μέτρο του 2020 που συνδέεται με την μείωση του αφορολογήτου, με "αντάλλαγμα" ισόποσα φορολογικά αντίμετρα.

Για τις συντάξεις, ανέφερε ότι το 2017 όταν ψηφιζόταν τα μέτρα-αντίμετρα της περιόδου 2019-2020, η αντιπολίτευση έλεγε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, αλλά και ότι όλα τα μέτρα (μείωση συντάξεων και αφορολογήτου) θα γίνουν το 2019.

Επισήμανε ότι "τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα αλλά και μία αμφισημία που θα δούμε που θα καταλήξει" (σ.σ. αναφορικά με τις συντάξεις).

Επισήμανε ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοσθούν σε βάθος τετραετίας όπως είχε προαναγγελθεί από την ΔΕΘ.

Για τις αποφάσεις του 2017, ανέφερε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν δικαίωμα άσκησης βέτο στο ΔΝΤ και έτσι εισήχθη το πακέτο με μέτρα και αντίμετρα. Επανέλαβε τις λάθος τότε προβλέψεις του ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ αρχικά, και μετά 1,4%, ενώ τώρα το Ταμείο, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, παραδέχεται ότι θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ε. Τσακαλώτος σε ΚΙΝΑΛ: Δεν είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα

Πρωτοφανείς λεκτικές επιθέσεις κατά του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

"Προσπαθώ να δω ένα νήμα που σας ενώνει με την σοσιαλδημοκρατία και δεν το βρίσκω", είπε ο κ. Τσακαλώτος ξεκινώντας την "φουλ" επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής και την ηγεσία του. "Βλέπω ένα κόμμα που δεν θέτει ζητήματα και αυτά τα κόμματα ξέρετε είναι πολύ αναλώσιμα γιατί δεν μπαίνουν στην ευρωπαϊκή ιστορία. Να ξέρετε πως ο κ. Σταμάτης από τη ΝΔ τρώει 3-4 τέτοια κόμματα κάθε μέρα στο πρωινό του".

Και συνέχισε λέγοντας πως "η κ. Φώφη Γεννηματά ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το θέμα της περικοπής των συντάξεων. Να θυμίσω την συζήτηση του 2017; Τότε λέγατε πως δεν υπάρχουν αντίμετρα, μόνο μέτρα. Και τώρα που φαίνεται πως υπάρχουν αντίμετρα, υπάρχει μια αμφισημία και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση.".

Ε. Τσακαλώτος: Ποτέ δεν ευχήθηκα να πεθάνουν 70άρηδες

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του επιχειρήματός του για την θνησιμότητα των παλαιών συνταξιούχων τις επόμενες 10ετίες που συνιστά το βασικότερο επιχείρημα της κυβέρνησης για να αποδείξει ότι η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Για την αναφορά του αυτή, σημειώνεται ότι του ασκήθηκε εντονότατη κριτική.

Ο κ. Τσακαλώτος "απάντησε" στις επικρίσεις λέγοντας προς την αντιπολίτευση: "περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλούν ούτε για θνητότητα, ούτε για διάρκεια ζωής. Εσείς έχετε μάλλον άλλον τρόπο να μιλάτε γι αυτά. Είναι πολύ βαρύ να κατηγορούν κάποιοι έναν υπουργό ή έναν πρωθυπουργό ότι εύχονται να έχουν πεθάνει άνθρωποι. Το ξέρετε πως δεν έχω πει, ούτε ευχηθεί αυτό", υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Απάντησε ότι "δεν είναι σωστό για το δημόσιο διάλογο να κατηγορεί έναν υπουργό ότι θέλει να πεθάνουν άνθρωποι, δεν είπα αυτό". Αναφερόμενος προσωπικά σε Βουλευτή είπε "το ξέρω ότι το ξέρεις ότι δεν θα μπορούσα να το πω αυτό". Πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε τελειώσει την διαδικασία (διαπραγμάτευσης), δεν βοηθά αυτή η συζήτηση σε τίποτα".

"Καμία μεταβίβαση αρχαίων ή νοσοκομείων δεν υπάρχει"

Ο ΥΠΟΙΚ επιχείρησε να κλείσει οριστικά το ζήτημα της μεταφοράς αρχαιολογικών χώρων, νοσοκομείων, μνημείων στο Υπερταμείο, λέγοντας πως "δεν έχουμε μεταβιβάσει τίποτε". Νωρίτερα ο Γ. Κουτσούκος της ΔΗΣΥ προανήγγειλε διερεύνηση του ζητήματος λέγοντας "ποιοι έβαλαν την υπογραφή τους στην λίστα που πήγε στο Υπερταμείο; Ποιος υπέγραψε για την Κνωσσό; Τον Λευκό Πύργο; Το Γ. Γεννηματά; Θα υπάρχει αναζήτηση ευθυνών. Θα σας δώσουμε κύριε υπουργέ την ευκαιρία να μιλήσετε για τα λάθη που έγιναν".

Απαντώντας στις σαφείς επικρίσεις για την μεταβίβαση των ακινήτων αυτών στο Υπερταμείο, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως "αυτή ήταν μια πρώτη λίστα και αν υπάρχει νομική αμφισημία θα το δούμε. Είδατε όμως εσείς πουθενά καμία μεταβίβαση; Προφανώς δεν θα μεταβιβαστούν ούτε μνημεία, ούτε νοσοκομεία, ούτε παιδότοποι, ούτε πλατείες. Όλα αυτά ήταν προσπάθεια να δημιουργήσετε κάποιες εντυπώσεις. Μέσα στην ψυχή σας ούτε εσείς το πιστεύετε, αλλά με αυτά μειώνεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στην Δημόσια Διοίκηση".

Πηγή:capital.gr