Μετά τις Ευρωεκλογές πέφτουν οι "μάσκες" - Στις 3/6 crash test για τις προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα
13/05/2019 17:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά τις Ευρωεκλογές πέφτουν οι "μάσκες" - Στις 3/6 crash test για τις προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα

Τον πρώτο απολογισμό για τον ειδικό λογαριασμό των 5,5 δισ ευρώ αλλά και για το νέο κύμα παροχών που έχει προαναγγείλει για το 2019 η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, ολοκληρώνουν οι θεσμοί. Και τούτο ενόψει της συνόδου του Eurogroup της Πέμπτης.

Ωστόσο, λόγω του "μορατόριουμ" χαμηλών τόνων -που επιχειρείται να διατηρηθεί ανά την ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών- προς το παρόν οι αντιδράσεις είναι... περιορισμένες. Στηρίζονται σε λελογισμένες δημόσιες δηλώσεις αλλά και σε διαρροές κοινοτικών αξιωματούχων περί ασυμβατότητας με τη συμφωνία για το χρέος αλλά και περί δημοσιονομικού κενού που δημιουργείται.

Ουσιαστικά, δεν είναι καν ακόμη σαφές αν το ζήτημα "Ελλάδα" θα συζητηθεί περιληπτικά στο περιθώριο της συνόδου ή αν θα εισαχθεί κανονικά στην "ατζέντα".

Το ραντεβού του EWG

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θέμα μετά τις Ευρωεκλογές ανοίγει. Tο πρώτο πολιτικό ραντεβού έχει ήδη οριστεί: είναι η σύνοδος του Euroworking Group της 3ης Ιουνίου.

Θα τεθούν επί τάπητος οι θέσεις των θεσμών και κυρίως της Κομισιόν. Και τούτο αφού 2 ημέρες μετά, στις 5 Ιουνίου, θα ανακοινωθεί η 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα (μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου). Θα περιλαμβάνουν αναλυτικά τη θέση των Θεσμών και για τα πακέτα παροχών/δόσεων (που τότε θα έχουν ψηφισθεί) αλλά και για τον ειδικό λογαριασμό των 5,5 δισ ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως η "εγγύηση" για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στη σύνοδο οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ, απαλλαγμένοι από την πολιτική πίεση που προκαλούν οι ευρωεκλογές, αναμένεται να προχωρήσουν σε μία συνολική συζήτηση. Θα συνδέει τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και με τα υπόλοιπα ελληνικά ζητήματα. Ανάμεσα σε αυτά και με το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου με το ΔΝΤ.

Η αυριανή ενημέρωση

Μία πρώτη ένδειξη προθέσεων πάντως αναμένεται αύριο, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ενόψει του Eurogroup από αξιωματούχο της ΕΕ. Πάντως, πλευρά των θεσμών κάνει λόγο και για ένα ακόμη μέτρο πίεσης. Αναφέρει ότι ένα μέρος από το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος (αξίας 973 εκατομμυρίων ευρώ), το οποίο εγκρίθηκε στο τελευταίο Eurogroup - αλλά ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί - μπορεί να "παγώσει". Ο λόγος για το χαμηλότερο επιτόκιο του 2ου δανείου (226 εκατ. ευρώ όφελος ετησίως για την περίοδο 17/6/2018- 17/6/2019) που ανάγεται με βάση τις ίδιες πηγές, σε άμεσο μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση. Συνδέεται με το θέμα των πλεονασμάτων (που θεωρούν ότι μπορεί να ανατρέπει τη συμφωνία για το χρέος), ενώ το επόμενο πακέτο "δόσεων" έχει προγραμματιστεί για το Φθινόπωρο.

Πηγή:capital.gr